Cégvilág

Itt a fekete Barbie!

A Mattel új kollekciójában szereplő babák vonásai valóban afroamerikai nőkre emlékeztetnek, ellentétben Barbie 1960-bemutatott barátjával, "aki" valójában fehér bábu volt, feketére festve.

A "So In Style" sorozatban három fekete baba és három "kishúg" található, eltérő stílussal és bőrszínnel – a világos barnától a csokoládé színig. Stacey McBride-Irby tervező az AP-nek elmondta: szeretett volna olyan babákat bemutatni, amelyek inspirációt jelenthetnek az afroamerikai kislányok számára. "Azt szeretném, hogy magukat lássák bennük és megértsék, hogy a fekete szép".

Az új Barbie-kkal kapcsolatban pozitív és negatív visszajelzések egyaránt érkeztek. Az afroamerikaiak általában szívesen fogadják a terméket, de egyesek szerint aggasztó, hogy a babák majd’ mindegyikének hosszú, egyenes szálú haja van. A cég úgy oldotta meg a problémát, hogy egyes darabokat rövidebb, göndör hajjal dobott piacra.

Emellett a Mattel forgalmaz egy Barbie hajformázó szettet is, amellyel tetszés szerint alakíthatóak a babák. Igaz, ez sem tetszik mindenkinek: a Marylandi Egyetem professzora például úgy véli, aggasztó, hogy így a gyerekeket bevonják a haj kiegyenesítésének tevékenységébe.

Barbie Mattel haj afroamerikai fekete
Kapcsolódó cikkek