Cégvilág

Jól hasítottak a magyarok a leggyorsabb tech cégek között

Az idei Fast 50 listára összesen tizenegy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a listán szereplő vállalatok számát tekintve a régió élén áll, megőrizve tavalyi vezető pozícióját. Lengyelország kilenc, Csehország pedig nyolc vállalattal képviseltette magát ebben az évben. A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az AITIA International Informatics Zrt. képviseli az idén, mely 1399 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban.

Kigyós Zsuzsa elmondta: Jóllehet a Fast 50 rangsorban szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme az előző évi 1271 százalékhoz képest csökkenést mutat, a jelenlegi üzleti viszonyok mellett az idei 933 százalékos növekedés is figyelemreméltó teljesítmény. A cégvezetők elkövetkezendő egy évre vonatkozó növekedési várakozásai pozitívak, hiszen a válaszadók 76 százaléka állította magáról, hogy nagyon, vagy rendkívüli módon bízik a növekedésben."

A "Rising Stars" kategóriában olyan ígéretes újabb vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az ötéves működésre vonatkozó feltételnek. Ebben a "versenyszámban" a Multicom, egy üzleti szoftvereket gyártó horvát cég ért el első helyezést 1805 százalékos növekedéssel. Hazánkból egy vállalat került be a kategória első tíz helyezettje közé, a N Go Kft. A ''Rising Stars'' rangsor mind a tíz helyezettje a szoftvergyártók és az internetes cégek közül került ki.

A "Big 5" kategóriájában olyan, gyorsan bővülő nagyvállalatok részesülnek elismerésben, amelyek 2004 és 2008 között kiemelkedő növekedést produkáltak. Ahhoz, hogy egy cég indulhasson ebben a kategóriában, az ötödik esztendőben legalább 25 millió eurós árbevételt kell elérniük.  A "Big 5" kategória győztese szintén egy lengyel vállalat, az Agito, amely 1744 százalékos növekedést ért el. A Fast 50 idén bevezetett új kategóriájának első öt helyezettje közé bekerült egy magyar vállalat, a Semilab Zrt., mely a Fast 50 lista negyedik helyét foglalta el.

A Deloitte idén tizedik alkalommal állította össze az ötven leggyorsabb növekedést mutató közép-európai technológiai cég éves rangsorát. A rangsorban 10 ország vállalatai képviseltetik magukat, így a 2009-es lista az eddigi legsokszínűbb.

A Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme 933 százalék volt, ami csökkenést jelent a 2008-as értékhez képest. A ranglistát a szoftvergyártó cégek uralják - 25 ilyen társaság került fel a listára. Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Zrt. Pénzügyi tanácsadás részlegének igazgatója elmondta: a lengyel technológiai vállalatok továbbra is kimagaslanak a Fast 50 lista mezőnyéből: az első helyezést a Netmedia - egy internetes portálokat üzemeltető cég – érte el a maga 7210 százalékos növekedésével, habár a listán a legtöbb cég Magyarországról szerepel.

Az idei Fast 50 listára összesen tizenegy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a listán szereplő vállalatok számát tekintve a régió élén áll, megőrizve tavalyi vezető pozícióját. Lengyelország kilenc, Csehország pedig nyolc vállalattal képviseltette magát ebben az évben.  A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az AITIA International Informatics Zrt. képviseli az idén, mely 1399 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban.

Deloitte lista fast 50 big5 rising stars technológiai cég
Kapcsolódó cikkek