Cégvilág

Négy focipályányi új beton Ferihegyen - Fotó!

Befejeződött a Ferihegyi repülőtér legújabb forgalmi előterének (betonjának) építése. A most elkészült mintegy 30 ezer négyzetméternyi felület átadásával és hatósági átvételével immár 10 focipályányi új betonnal bővült a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljának forgalmi előtere.

Miután a Légiközlekedési Igazgatóság kiadta az északnyugati előtér használatbavételi  engedélyét, az utasszállító gépek már birtokba is vették a teljes, összességében  közel 80 ezer négyzetméternyi területet. A Budapest Airport így 8 új állóhelyet biztosíthat a repülőteret használó légitársaságok számára, elsőként a Malév Bombardier Dash-8 Q 400-as típusú gépe „parkolt le” az előtéren.

Az új  felület megépítése a repülőtér bővítése miatt vált fontossá, mert az  északnyugati előtér irányába épül tovább a 2-es terminál. A most átadott terület  mintegy 60 százaléka idén májusban készült el és nagyon fontos volt a nyári  csúcs előtt üzembe helyezni, hogy a légitársaságok elkezdhessék használni. 

A  beruházás során mintegy 50 ezer köbméter betont használtak fel a VHS  (Vegyépszer-Hochtief-Swietelsky) konzorcium munkatársai. Az építésnél mintegy  egy méter mélyen kellett a talajt megmozgatni, hiszen a felső, 30 cm vastag  beton alatt még további 70 cm mély, rétegzett beton- és kavics ágyazat  található.

Az  előtér megépítésének összköltsége elérte a 16 millió eurót, azaz – jelenlegi  árfolyamon – mintegy 4,3 milliárd forintot.

A Budapest Airport 2012 végéig összesen 261 millió euró, azaz mintegy 75 milliárd  forintnyi fejlesztést hajt végre Ferihegyen. Ennek részeként épül meg az új  utasforgalmi terminál, a 40 ezer négyzetméter alapterületű SkyCourt (Égi Udvar) a  jelenlegi 2 A és 2 B terminál között. A munkálatok további fázisában épül meg a  2 B és később a 2 A terminál új utasfolyosója nyolc-nyolc új gyalogoshíddal  illetve buszos beszállító kapuval. A BUD Future elnevezésű fejlesztési program végére a ferihegyi 2-es terminál éves utas kapacitása eléri a 15 millió főt.

SkyCourt BUD Future Ferihegy Budapest Airport
Kapcsolódó cikkek