Cégvilág

Novembertől drágul az áram

A villamos energia egyetemes szolgáltatói, vagyis a lakosságra, a közintézményekre, valamint legkisebb ipari fogyasztókra vonatkozó ára november elsejétől drágul – számol be a Napi Gazdaság. A lap számításai szerint 2 forint/kilowattórával növekedhet az áram ára.

A villamos energia egyetemes szolgáltatói ára november elsejétől drágul, az erre vonatkozó szolgáltatói kérelmekről még ezen a héten dönt a Magyar Energia Hivatal (MEH) - mondta Matos Zoltán elnök egy tegnapi háttérbeszélgetésen -, ám az áremelés mértékéről nem akart nyilatkozni.

A Napi Gazdaság információi szerint a négy egyetemes áramszolgáltató főleg a kötelező átvétel (kát) - amely a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia- és a kapcsolt energiatermelést támogatja - költségének növekedésével indokolta a kérést, átlagosan 3-5 százalék körüli áremelés jóváhagyását kérve.

Az áremelés mértéke azonban akár ennél nagyobb mértékű is lehet, amennyiben a gázárcsökkenés nem jelenik meg a nagykereskedelmi árban - tudta meg a lap. Az így elvégzett számítások 2 forint/kilowattóra körüli áremelkedést hozhatnak november elsejétől, amennyiben a MEH rábólint a szolgáltatók előterjesztésére.

áram ár kát drágul
Kapcsolódó cikkek