Cégvilág

Újra tüntetnek a tejtermelők - Brüsszel beadja a derekát

Az Európai Bizottság bejelentette hétfőn, hogy az európai uniós tagországok nagy részének és az Európai Parlamentnek a nyomására, a jövő évi agrárköltségvetés terhére 280 millió eurós tejalap létrehozását javasolja.

A válságban lévő uniós tejágazat rövid és hosszú távú jövőjéről hónapok óta folyik a gondolkodás az uniós szerveken belül a gazdák tiltakozó akciói közepette. A bizottság agrárfelelőse, Mariann Fischer Boel mindeddig elzárkózott a büdzsé és a támogatások komolyabb növelése elől, ezért hétfőn délelőtt, a tagországok mezőgazdasági minisztereinek luxemburgi találkozója előtt elhangzott bejelentése bizonyos fordulatot jelent a testület hozzáállásában.

A termelők ugyanakkor - akik ezúttal is ezres nagyságrendű tömegben tüntettek Luxembourgban - közleményt adtak ki, amelyben azt sürgették, hogy szubvenciók helyett Brüsszel a termelés rugalmassá tételével hozzon létre hosszú távú garanciákat az ágazatban.

A brüsszeli bizottságra 21 tagállam, köztük Magyarország és az Európai Parlament is jelentős nyomást gyakorolt, hogy döntsön érdemi segítségnyújtásról az ágazat termelőinek.

tejtermelők európai uniós mezőgazdaság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek