Cégvilág

Vigyázat! Hamis gyógyszereket kínálnak influenza orvosságként a neten

A hivatalos ellenőrzésen kívül működő webhelyekről vásárolt gyógyszerek fokozott kockázatott jelentenek az embereknek. Nagy a valószínűsége, hogy hamisítványok, fertőzöttek, szennyezettek, vagy túl sok vagy túl kevés hatóanyag van bennük. Erre figyelmeztet az amerikai gyógyszerügyi hatóság annak kapcsán, hogy hamis influenza elleni orvosságokat fülelt le.

Az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (FDA) rendkívüli körültekintésre és elővigyázatra inti mindazokat, akik interneten vásárolnak bármely, H5N1-es (madár) influenza-vírus-fertőzés diagnosztizálására, a betegség megelőzésére vagy gyógyítására szolgáló terméket. A figyelmeztetést az után adták ki, hogy az FDA munkatársai nemrégiben vásároltak és értékeltek Tamifluként kínált, ám a felhasználókra potenciálisan veszélyes online-árukat.

Az egyik feladó nélküli borítékban, amely indiai bélyeggel érkezett, felirat nélküli tablettákat találtak – két papírlap közé csomagolva. Az elemzés kimutatta, hogy talkumból (a szabókréta alapanyagából) és acetaminofenből (paracetamolból) készültek, ám a Tamiflu hatóanyagát, az oseltamvirt azonban nem tartalmazták. A website nem sokkal az után, hogy az FDA feladta a rendelést, eltűnt a webről.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

A hatóság négy másik hirdetőtől is vásárolt ilyen árut – H5N1-es influenza-vírus-fertőzés diagnosztizálására, a betegség megelőzésére vagy gyógyítására szolgáló termékeket. Utóbbiak különböző mennyiségekben tartalmaztak ugyan oseltamvirt, azonban amerikai forgalmazásuk, az FDA engedélye híján, illegális volt. Legalább kettőt közülük orvosi rendelvény nélkül postáztak. E szabálytalanságokat tetézte, hogy a postai küldemények túlságosan későn érkeztek ahhoz, hogy tartalmukat – lettek légyen volna bár a legkifogástalanabbak – eredményesen lehetett volna felhasználni bekövetkezett H5N1-vírusfertőzés ellen, vagy a vírusnak közvetlenül kitett személy kezelésére.

Margaret A. Hamburg, a hatóság biztosa a World Pharma News megkeresésére óvatosságra intette az influenza-szereket a netről beszerző publikumot, mondván: „a törvényes ellenőrzés határain kívül működő webhelyekről vásárolt gyógyszerek fokozott kockázatott jelentenek vevőik számára, nagyobb ugyanis a valószínűsége, hogy hamisítványok, fertőzöttek, szennyezettek – vagy pedig túl sok vagy túl kevés hatóanyag van bennük".

Ha a vevők egy ismeretlen terjesztőtől vesznek ilyen terméket az Interneten, nem tudhatják, mit kapnak. A törvényesség sáncain kívül működő vállalkozásoktól vényköteles szereket rendelők fokozott mértékben teszik ki magukat életveszélyes mellékhatásoknak, olyanoknak például, amilyeneket „hivatalos" készítmények helytelen adagolása, gyógyszerek veszélyes egymásra hatása, illetve szennyezett vagy ismeretlen anyagokból előállított engedélyezetlen gyógyszerek alkalmazása okoz. Különösen így lehet ez egészségügyi szükséghelyzetben, például influenzajárvány idején, amikor az engedélyezett készletek megdrágulnak, megugrik irántuk a kereslet, vagy ahol hiány van belőlük.

A nagyon keresett gyógyszerek „sebezhetőbbek" a hamisítással és a módosítással szemben, mert a vásárlók igyekeznek készleteket beszerezni, a bűnözők pedig tőkét kovácsolnak a helyzetből.

Az FDA figyelmezteti a lakosságot, hogy csak hivatalosan engedélyezett készítményeket vásároljon, és csak amerikai telephelyű, bejegyzett gyógyszertáraktól, akinek pedig bármilyen gyógytermékkel vagy személyi védőeszközzel kapcsolatban bármilyen aggálya, kérdése vagy problémája van, lépjen kapcsolatba egészségügyi szolgáltatójával (orvosával, szakápolójával). Az FDA a 2009-es H5N1-es influenza megelőzésére és kezelésére két termék amerikai forgalmazását engedélyezte: ezek a Tamiflu (oseltamvir phosphate) és a Relenza (zanamivir).

Hazánkban is a gyógyszerhatóság engedélyezésével forgalomban vannak ezek a gyógyszerek. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) a Tamiflu készítményből még a madárinfluenza járványra való felkészüléskor vásárolt nagyobb mennyiséget, por formában. Ám ezek szavatossága most is érvényes. A készítmény egyébként nem a járvány megelőzésére, hanem az influenza kezelésére szolgál, s csak orvosi rendelvényre kapható.

 

World Pharma News -/Weborvos/ VG- online-->

hamis influenza gyógyszerek Tamiflu készítmény Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet
Kapcsolódó cikkek