Cégvilág

Vitaminokkal nem úszható meg a sertésinfluenza!

Tévhit, hogy az egészségesek megúszhatják az influenza járványt csakúgy mint az, hogy rossz a magyar vakcina. Nem kötelező, de ajánlott az oltás. A kicsik is hamarosan megkaphatják.

Várhatóan a jövő éten a 3-18 évesek számára is elérhető lesz az új influenza elleni védőoltás, hiszen a klinikai vizsgálatok után az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadja a forgalomba hozatali engedélyt. Rövid időn belül meglesz az engedélyezés a 6 és 36 hónaposok számára is - mondta ma délután Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ez azért fontos, mert heteken belül elérhet bennünket is a járvány.

Az elmúlt napokban számos negatív vélemény hangzott el a védőoltásokkal kapcsolatban, ezért az Állami népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azok mielőbbi eloszlatására törekszik. Tévhit, hogy az influenza az egészséges embereket nem betegíti meg - érvel Falus Ferenc országos tisztifőorvos annak kapcsán, hogy a napokban egyre több oltás ellenes híradás jelent meg.

A vírus megjelenése óta a világon 4500, Európában 184 haláleset történt, nálunk ketten vesztették életüket a vírus által okozott fertőzésben. A tragédiák többsége a 25-64 évesek között fordult elő. Az elhunytak 47-60 százaléka a fokozottan veszélyeztetett csoportokból került ki, a többieknek semmilyen alapbetegségük nem volt.  Mivel a föld északi féltekéjén most kezdődik az influenza szezon, a magyar egészségügyi hatóságok e héten megkezdték az országos vakcinációt. A védőoltást a háziorvosoknál kell igényelni.

A főorvos szerint optimális becslések alapján 1 millióan betegedhetnek meg, de a borúlátóbbak akár 3,5-4 millió megbetegedést is elképzelhetőnek tartanak. Igaz ugyan, hogy a fertőzések többsége valóban enyhe tüneteket idéz elő, de az is tény, hogy a betegek fél-egy százaléka kórházba kerül. A szakemberek fontosnak tartják az immunerősítő vitaminok szedését, ám azok a fertőzést nem védik ki, legfeljebb gyorsabb lesz a gyógyulás.

Arról pedig, hogy terhesek megkaphatják-e, vagy sem, Falus Ferenc szerint a várandós anyukáknak a kezelőorvosukkal kell megbeszélni. Itthon ugyan ebben a populációban nem voltak klinikai vizsgálatok, de az Amerikai Egyesült Államokban igen, s azok a védőoltás mellett szólnak. A 3-18 év közöttiek klinikai vizsgálatainak eredménye napokon belül várható, míg a 6-36 hónaposokéra két-három hetet kell még várni.
Sokan nem tartják biztonságosnak a védőoltást, vannak akik azt is megkérdőjelezték, hogy a hazánkban gyártott vakcina nem is az új H1N1 influenza elleni oltást tartalmazza.

A tisztifőorvos ismételten megerősítette: a vírustörzset az amerikai járványügyi hatóságtól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közvetítésével kapta meg a magyar járványügyi központ, amelyiknek évek óta tartó kapcsolata van a szezonális ifluenzát gyártó Omninvest céggel. Amúgy szerencse, hogy nálunk van ilyen kapacitás, hiszen például eddig öt európai ország semmilyen védőoltás vásárlási szerződéssel nem rendelkezik. Nálunk 6 millió dózis gyártására kötött szerződést az egészségügyi hatóság, s a vakcinák kiszállítása múlt héten megkezdődött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet közvetítésével.

Többen gyanúsnak tartják, hogy nagyon gyorsan előállították itthon a vakcinát. A szakemberek ebben nem látnak semmi gyanút. Hiszen ezek nem teljesen új vakcinák, hanem az évek óta lebegtetett világjárványra való felkészülés idején már kidolgozták a gyártási technológiát az influenza elleni vakcinára, amely korábban a madárinfluenza vírusra kidolgozott technológia volt. Most, hogy megjelent a H1N1 vírus, így csak azt kell kicserélni az oltóanyagban, a technológia marad.

Az influenzaoltással kapcsolatban óriási tapasztalat áll rendelkezésre, mivel a világon több millió, hazánkban pedig évente egymilliónál több ember veszi föl a szezonális influenza oltást. Az jól tolerálható, esetenként kisebb duzzanat alakul ki az oltás helyén.

Egyébként az oltás nem kötelező, csupán ajánlják, elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak, köztük például az anyagcsere betegségben szenvedőknek, a cukorbetegeknek, más krónikus bajokkal küszködőknek, a terheseknek és a stratégiai nemzetgazdasági ágazatokban dolgozóknak. Az a cél, hogy minél nagyobb legyen az emberek átoltottsága, hiszen vannak nem oltható emberek, akiket meg kellene kímélni.

Amúgy nincs olyan védőoltás, amely 100 százalékos védelmet ad, hiszen az emberek immunválasza nem minden esetben ad megfelelő választ, tapasztalatok szerint százból hetven-nyolcvan beoltott ember fertőzése védhető ki, de a fönnmaradóknál is enyhébb lefolyású a betegség.

vitaminok ántsz Omninvest influenza oltás tisztifőorvos
Kapcsolódó cikkek