Cégvilág

276 milliárd forintnyi új hitelt kaptak a kkv-k

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) 2009 októberében 156 új kis- és középvállalkozói kérelmet fogadott be 7,5 milliárd Ft értékben. Az átlagos hitelkérelem 48 millió forintra csökkent az előző havi 53 millió forinthoz képest.

A jóváhagyott ügyletek száma 129 volt, összegük meghaladta a 6 milliárd forintot a szeptemberi 4,1 milliárd forinttal szemben. Októberben az átlagos jóváhagyott ügyletnagyság az előző havi 40 millió forinthoz képest 7 millió forinttal nőtt. A befogadott és a jóváhagyott kérelmek átlagos ügyletnagysága jól mutatja, hogy a Bank októberben döntően a kereskedelmi bankokon és takarékszövetkezeteken keresztül helyezett ki hitelt. Ezzel alapvetően a kisebb vállalkozások hiteligényeit elégítette ki. Októberben a Bank hitelprogramjai keretében a KKV szektornak összesen 5,3 milliárd Ft új hitelt helyezett ki.

A Magyar Fejlesztési Bank 2009. november 8-ig több mint 276 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében. A Bank november 2 és 8-a között 1 102 millió forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése.

2009-ben ezidáig közel 48 milliárd forintot folyósított a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások jóváhagyott hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési-, Agrárfejlesztési- és az Agrár Forgóeszköz-, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a KKV szektor rendelkezésére.

Az MFB a válság egy éve alatt rugalmasan, az igényekhez igazodva olyan hitelkonstrukciókat alakított ki (forgóeszközhitelek, bankgaranciák), amelyekkel továbbra is kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú, forintalapú forráslehetőségeket biztosít a kis- és középvállalkozók tevékenységének megőrzéséhez és versenyképességének fenntartásához. A Bank az Élelmiszeripari- és a Gazdaságélénkítő Bankgarancia Programokkal nemcsak a kkv-knak nyújt lehetőséget, de ezek révén segíti a refinanszírozásban eddig részt vett kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek hitelt igénylő vállalkozói üzletfeleinek a megtartását is.

A korábban kihelyezett hitelek esetében a türelmi idő – jelentős mennyiségű szerződésállomány esetében – lejárt, a szeptemberi befolyt törlesztések az év hátralévő részében az újabb kkv hitelek forrásául szolgálnak.

finanszíroz forgóeszköz bankgarancia Magyar Fejlesztési Bank hitel élelmiszeripar agrár kkv MFB
Kapcsolódó cikkek