Cégvilág

300 ezer tonnás tankert zsákmányoltak a kalózok

Szomáliai kalózok egy 300 ezer tonnás tartályhajót szereztek meg. A nyersolajat szállító tanker elleni támadás következtében a térség jelentős környezeti károsodást szenvedhet.

A görög tulajdonú Maran Centaurust vasárnap foglalták el a szomáliai kalózok Kelet-Afrika partjai közelében. A Szomáliától mintegy 1 300 kilométerre megállította 300 ezer tonnás tanker Szaúdi Arábiából szállított nyersolajat az Egyesült Államokba – tudósít az AP.

Az EU haditengerészetének szóvivője szerint 28 tagú legénység tartózkodik a tartályhajó fedélzetén. Bár az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a kalóztámadások Szomália térségében, ez mindössze a második alkalom, hogy a terroristák tankert vettek célba. A haditengerészet illetékese szerint a tartályhajó elrablása komoly veszélyt jelent a természeti környezetre.

Legutóbb egy szaúdi szupertanker, a Sirius Star esett a kalózok áldozatául, 2008 novemberében. A 100 millió dollár értékű nyersolajat szállító hajót januárban engedték el a kalózok 3 millió dolláros váltságdíj ellenében.

A kalózok jelenleg körülbelül egy tucat hajót tartanak ellenőrzés alatt és 200 tengerészt tartanak fogva. A Maran Centaurus fedélzetén tizenhat filippínó, kilenc görög, két ukrán és egy román tengerész tartózkodott.

tanker kalóz olaj szomáliai nyersolaj tartályhajó
Kapcsolódó cikkek