Cégvilág

A betegeknek jobb lesz az új rendszerben?

Lényegesen megváltoztatta a gyógyászati segédeszközök (gyse) vényre történő felírhatóságát, a felíró orvosok körét és a betegek számára a térítési díjakat az egészségügyi tárca augusztusban megjelent rendelete.

A módosítások szűkítették a támogatott segédeszközök körét, és csökkentek a támogatási mértékek, ez az állami támogatási kiadások nagymértékű, 25 százalékos csökkenését okozta a megelőző hónapokhoz képest. Várható, hogy az ez évi felhasználás 46 milliárd forint körül lesz (grafikon), a jövő évi kiadások pedig – amennyiben az Egészségügyi Minisztérium nem változtat a jelenlegi szabályzókon – a tervezett 45,4 milliárdon belül alakul.

A pénzügyi lehetőségek tehát megvalósíthatóvá tennék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által év elején meghirdetett célokat, azaz a betegek, a forgalmazók és a felíró orvosok számára egy átláthatóbb, egyszerűbb, betegbarát rendszer létrehozását.

Annak tudatában, hogy a költségvetés gyakorlatilag is fedezetet nyújtana a kiadásokra, röviden összefoglalom a már augusztusban megvalósult intézkedéseket, illetve bemutatom, milyen 2010. januártól életbe léptetendő elképzelések szerepelnek az OEP, illetve a minisztérium terveiben, és mi ezekről az Orvostechnikai Szövetség véleménye.

Az augusztusi változtatások egyes termékek (pl. kötszerek, sztómaterápia, mozgássérültek közlekedési eszközei, bot, mankó, járókeret) felhasználásában különösen nagy mértékű csökkenést okoztak, ami a betegeknek a szükségesnél kevesebb eszköz vényre történő felírását jelenti. Ennek fő oka a felírási szabályok és előzetes engedélyezési eljárások változása, illetve szigorítása.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gyógyítás betegek finanszírozás
Kapcsolódó cikkek