Cégvilág

"A kabinet az MTV felszámolását készíti elő"

„Megdöbbentő. Nézők millióinak arculcsapása, és az őket szolgáló Magyar Televízió dolgozóinak egzisztenciáját súlyosan veszélybe sodró döntés.” Ezekkel a szavakkal kommentálta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke a menedzsment péntek délutáni válságtanácskozásán, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége ismét nem engedélyezte a 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételét, noha korábban a testület támogatta a kölcsönfelvételi közbeszerzési eljárás elindítását.

Medveczky Balázs előzőleg, csütörtök délután levélben közölte a kuratórium elnökével, hogy „ha személyem lenne az akadálya annak, hogy a Kuratórium Elnöksége jóváhagyja a beruházási hiteltender eredményhirdetését, valamint, hogy költségvetést megszavazó politikai többség enyhítsen a tervezett drasztikus elvonáson, nem állok útjába annak, hogy a nézők továbbra is a megszokott hiteles tájékoztatást kaphassák az MTV-től, és a munkatársaim is nyugodt körülmények között dolgozhassanak.” A levélben az ügyvezető alelnök felajánlotta, hogy „közszolgálati médiavállalatunk működési feltételeinek megteremtése és garantálása esetén felajánlom, hogy december 1-jén kész vagyok átadni az ügyvezetést annak a személynek, akit a kuratóriumi elnökség frakciói teljes egyetértéssel neveznek meg”.

 Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége pénteken délelőtt rendkívüli ülést tartott. A testület 15 tagja közül azonban mindössze négyen támogatták a hitelfelvételt, egy másik határozatban viszont tízen úgy foglaltak állást, hogy nem az ügyvezető személye az akadálya a kölcsönfelvétel támogatásának. A kuratóriumi elnökség ugyanakkor ezúttal sem adta érdemi indokát annak, hogy miért nem támogatja a kölcsönfelvételi közbeszerzési eljárás eredményessé nyilvánítását – tájékoztatta a menedzsmentet Nagy Attila gazdasági igazgató, aki az ügyvezető alelnököt képviselte a testület rendkívüli ülésén. 

„Ami történt, az a teljes testület felelőssége. Ha nincs elfogadható indok a történtekre, és a várható drasztikus költségvetési elvonásra, akkor csak arról lehet szó, hogy a kuratórium kormánypárti többsége, a kabinet és a mögötte álló párt az MTV működésképtelenné tételét akarja elérni, az intézmény felszámolását készíti elő.

Az MTV ellehetetlenítése 2010-re azért is elfogadhatatlan, mert a parlamenti és az önkormányzati választások évében a vezető közszolgálati televízió az, amelyet hiteles hírforrásként fogadnak el az emberek. A megszorítás tehát arcul csapja a választópolgárokat, azt a 4 és félmillió nézőt, aki naponta két csatornánkra kapcsol, és ráadásul veszélybe sodorja az MTV 1650 dolgozójának megélhetését is” – értékelte a helyzetet Medveczky Balázs.

Hozzátette: az elvonások nem indokolhatók azzal sem, hogy az MTV rosszul gazdálkodik, hiszen a közszolgálati médiavállalat 2005 óta minden évét nyereséggel zárta annak dacára is, hogy folyamatosan alulfinanszírozott. Az MTV ügyvezető alelnöke arra készül, hogy a válsághelyzetről a napokban tájékoztatja Katona Bélát, mint a Magyar Televízió Közalapítványt megalapító Országgyűlés Elnökét. A mai lapértesüléssel ellentétben ugyanis neki még nem küldött levelet.             

Medveczky kuratórium elvonás mtv
Kapcsolódó cikkek