Cégvilág

A Négy Mancs vádjai nélkül is gondban lenne a libatenyésztés

A Négy Mancs vádjai és a válság rontják a hazai termelők exportlehetőségeit

A rossz piacot egy negatív kampány tovább rontja – így látják helyzetüket a Világgazdaságnak nyilatkozó libatermelők annak kapcsán, hogy a Baromfi Termék Tanács (BTT) néhány napja úgy döntött, Magyarországon keres jogorvoslatot a Négy Mancs újabb vádjaival szemben. Az osztrák–német állatvédő szervezet azt állította, a hazai hízott vízi szárnyasok húsa egészségtelen.

Az ágazat azonban a vádak nélkül sincs jó helyzetben. A felére esett vissza a húsliba exportára: míg a múlt évben még 4,2-4,3 eurót kaptak a vízi szárnyasért, most mindössze 2-2,1 euróra számíthatnak – tudtuk meg a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökétől. Erre az évre Bárány László 3-5 százalékos csökkenést vár az ágazatban.

A termelők jelenleg darabonként 3–500 forintos veszteséget kénytelenek elviselni, ennek tükrében a Magyar Lúdszövetség elnöke átrendeződést vár a következő évre. „2010 vízválasztó lesz, csak az erős tartalékokkal rendelkező termelők tudnak talpon maradni” – véli Papp Lajos, a Komlósi Lúd Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, a mintegy hárommilliós húslibaállomány a felére eshet vissza.

Ellentmondásosnak tűnhet a helyzet, hiszen a hazai piacon folyamatosan nő a liba felvásárlási ára (a KSH január–szeptemberi adatai szerint 4095 forint volt az élő liba átlagára). A termelők számára azonban ennek nincs nagy jelentősége, hiszen a vízi szárnyasok elsősorban külföldön találnak vevőre.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

libatenyésztés négy mancs élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek