Cégvilág

Fico a gázválságról egyeztetett Putyinnal

Robert Fico Moszkvában azt kérte az orosz miniszterelnöktől, hogy Oroszország biztosítsa a stabil gázszállításokat és a Gazprommal együtt segítsen gáztárolót építeni Szlovákiában.

Fico szerint Putyin megismételte, hogy az Európába irányuló gázszállítások tavaly télihez hasonló leállása megismétlődhet, ha a tranzitálásért felelős Ukrajna nem fizeti ki az importált orosz gáz ellenértékét – írja a The Moscow Times. A szlovák miniszterelnök a biztos gázszállítások mellett szeretné elérni, hogy a Gazprom tározót építsen az országban.

Putyin hangsúlyozta: elvárja a Gazpromtól, hogy szerződésszerűen leszállítsa Szlovákiának a 6,5 milliárd köbméter gázt. A szlovák miniszterelnök a találkozó végén közölte: megállapodtak abban, hogy ha a gázcsapok esetleges elzárásáról Moszkva időben értesíti Pozsonyt.

Az orosz energiaóriás ma közölte, hogy az idei első kilenc hónapban éves rátán 21 százalékkal csökkent a földgázexportja. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom helyettes elnöke szerint a Gazprom európai piaci részesedése az év eleji 25 százalékról a következő évtized végére 33 százalékra nő. A vállalat előrejelzése szerint az éves gázkivitel 2009 egészét tekintve 22 százalékkal csökken.

gáz tározó Putyin Fico Gazprom
Kapcsolódó cikkek