Cégvilág

Jön a gyorsított pályázat

Immár 2007 óta komoly érdeklődés kíséri a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) keretében meghirdetett pályázatokat. A vállalkozásoktól érkező igények általában meghaladják a rendelkezésre álló forrásokat, ám a túljegyzés nem olyan mértékű, hogy az tömeges csalódást okozna a cégek körében.

Közép-Magyarország régió kivételével a magyar vállalkozások támogatására szánt uniós forrásokat tömörítő GOP keretében már 73 milliárd forintnyi effektív kifizetés történt. Mivel utófinanszírozott pályázatokról van szó, ez az összeg csak kisebb része az utóbbi bő két és fél év során a cégeknek megítélt közel 300 milliárd forintnak – mutatott rá Gáspár Bence, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. kommunikációs főosztályvezetője.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy ma Debrecenben kerül sor a Világgazdaság közreműködésével szervezett pályázati roadshow-ra.


Ami Hajdú-Bihar Megyét illeti: itt a GOP támogatásával – az eddigi döntések alapján – 38,4 milliárd forintnyi beruházás valósul meg. Ezek közül érdemes kiemelni például a nádudvari biogázerőmű, a Teva Gyógyszergyár vagy a Pharmapolis Debrecen K+F Kft. egyenként több százmillió forintos GOP-forrását. Ám mellettük természetesen több száz kisebb vállalkozás is részesül az uniós pénzekből.


A GOP-pályázatok jelenleg inkább a k+f-re és az innovációs célokra összpontosítanak: a pillanatnyilag is nyitva álló keretösszeg a hat vidéki régióban 53 milliárd, Közép-Magyarországon pedig további 12 milliárd forint. Még azoknak is érdemes figyelemmel kísérni ezeket a pályázatokat, akik nem terveznek nagyobb kutatási vagy fejlesztési projekteket. A kiírások ugyanis a céges igények igen nagy körének megfelelhetnek – figyelmeztetett a szakember.

Hozzátette: a vállalkozások számára előnyös változás volt, hogy az idén a korábbi 25 százalék helyett – a válságra tekintettel – immár 40 százaléknyi előleg jár a nyertes pályázatok öszszegéből. Ráadásul ennek a megítélése automatikus, vagyis ha a pályázó nem mond le az előleg folyósításáról, az legkésőbb a szerződéskötést követő 15. napon átutalásra kerül a vállalkozás számlájára.


Kifejezetten jó hír az is, hogy az igen népszerű, automatikus eljárásrend keretében megítélhető technológiafejlesztési támogatást ismét meghirdette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A pályázatok benyújtására november 30-tól van lehetőség, a 25 millió forintos limit mellett 50 százalékos támogatási intenzitás is igényelhető.


Ez a támogatási forma az év első felében olyannyira népszerű volt, hogy az eredetileg 18 milliárd forintnyi keretre már az első három hónapban 60 milliárdnyi igény érkezett. Nem véletlenül: ez a legegyszerűbb és leggyorsabb pályázati lehetőség a GOP keretein belül. A vállalkozásnak ugyanis csak a jogosultságát kell igazolnia a kiíró felé, ezt követően a döntés néhány héten belül megszületik. KR

GOP támogatás GOP keret pályázat
Kapcsolódó cikkek