Cégvilág

"Keresztbe tesz" az EU az Oracle-nek

Az Európai Bizottság előzetes jelentésében közölte: nem támogatja, hogy az Oracle megvásárolja a Sun Microsytems-et.

A Bizottság attól tart, hogy a Sun MySQL adatbázisa és az Oracle termékei együtt gyengíthetik a versenyt az Európai Unióban. Az egyelőre csak előzetes állásfoglalást adott ki az ügyben, a végső döntésre január 19-ig kerül sor – tudósít a Reuters.

A Sun tavaly vásárolta meg 1 milliárd dollárért a MySQL adatbázist, amelyet többek között olyan weboldalak működtetéséhez használnak, mint az Amazon vagy a Google. Az Oracle adatbázisai – a piacvezetők – jóval nagyobb nagyobbak és vállalatok számára teszik lehetővé a gyors információkeresést. Az üzlet ellenzői attól tartanak, hogy az  Oracle vásárlása csökkenti majd a MySQL fejlődési esélyeit.

Az ügy érdekessége, hogy az Oracle-Sun vásárlást az amerikai igazságügyi minisztérium már jóváhagyta. Ritkán fordul elő, hogy ilyen esetben az EU akadályt gördít egy akvizíció elé, bár volt már rá példa. 2000-ben a General Electric megvásárolta volna a Honeywell-t, amit az amerikai illetékesek jóvá is hagytak, Brüsszel azonban versenyellenesnek minősítette. Az Oracle vezérigazgatója, Larry Ellison úgy nyilatkozott: cége havi 100 millió dolláros kárt szenved el az üzlet körüli elhúzódó bizonytalanság miatt.

sun oracle verseny EU MySQL akvizíció
Kapcsolódó cikkek