Cégvilág

Két nap alatt életveszélyessé válhat az újinfluenza

Akár egy-két nap alatt életveszélyes állapotot okozhat a H1N1 vírusa. A kórokozó ugyanis pillanatok alatt pusztítja el a légutak, hörgők, majd a tüdő "védőburkát" – írja a Népszabadság.

A szakembereket megosztja az a kérdés, hogy az új kórokozó, a H1N1 vírus mennyire agreszszív, az azonban tény: a korábbi influenzavírusokhoz képest új csoportok számára jelent és a korábbinál kiszámíthatatlanabb, súlyosabb veszélyt.

- A kórokozó a hörgőt, a légutakat, valamint a tüdő nyálkahártyáját "hámozza" le, vagyis itt pusztítja le a védelmet hámrétegeket. Akár egy-két nap alatt komoly pusztítást tud végezni. A lecsupaszított légzőrendszerben pillanatok alatt kialakulnak vérzések – mondta a Népszabadságnak dr. Szalka András infektológus, aki szerint nagyon fontos a korai, az első 36 órában történő diagnózis, az azonnali kezelés. Szerinte létszükség, hogy a megfelelő szerek legalább a kismamák számára, akár ingyen is elérhetők legyenek, de minimum kapjanak tb-támogatást.

Dr. Rákóczi István, a Szent Imre kórház osztályvezető főorvosa a H1N1 eddigi hat amerikai kismama áldozatának kórtörténetét vizsgálva azt tapasztalta: mindannyian két nap alatt jutottak kritikus állapotba.

nyálkahártya influenza vírus infektológus H11m életveszély
Kapcsolódó cikkek