Cégvilág

Medveczky: Politikai hatalomátvétel készül a köztévében!

A Magyar Televízió szeptemberig tartotta magát idei gazdasági terveihez. A parlament tegnapi döntése, kilenc és fél milliárd forint indokolatlan elvétele azonban egyenesen a csőd felé irányítja a négy éve nyereséges köztévét. Jövőre emiatt kevesebb közszolgálati műsor készülhet kisebb adásidőben, és akár bezárhatnak a regionális stúdiók is - áll a köztévé keddi közleményében.

„Erkölcsileg megsemmisült az a 190 parlamenti képviselő, akik tegnap úgy döntöttek, hogy egyetlen fillér céltámogatást se kapjon 2010-ben a Magyar Televízió. A kormány eredeti javaslatát és a szocialista Jánosi György módosító indítványát is megszavazó törvényhozók célja nem más, mint hogy csődbe vigyék a 2005 óta nyereséges MTV-t” – jelentette ki Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, aki az Országgyűlés tegnapi döntését értékelte a közmédium menedzsmentjének keddi megbeszélésén.

„A 9,4 milliárd forintos költségvetési elvonás azt jelenti, hogy az MTV működési költségeinek felét egy mozdulattal vette el az MSZP frakciója és további 9 képviselő. Ez gazdaságilag kezelhetetlen válsághelyzetet idézett elő” – kommentálta a döntést Nagy Attila gazdasági igazgató. Hozzátette: az idei év háromnegyedének gazdálkodásáról szóló, legfrissebb beszámoló is azt mutatja, hogy az első kilenc hónap üzemi eredménye 700 millió forinttal, mérleg szerinti eredménye pedig közel 1 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezettnél. A tavalyi évhez képest 0,5 milliárd forintot takarított meg a vállalat személyi jellegű ráfordításokon, valamint 2,3 milliárd forinttal kevesebbet költött műsorokra és egyéb szolgáltatásokra.

A független könyvvizsgáló által auditált jelentés tehát cáfolja Jánosi Györgynek azt a tényekkel alá nem támasztott állítását, hogy az MTV pazarol. A gazdasági igazgató hozzátette: „kérem a pénzügyminisztert, hogy mutassa be a nyilvánosság előtt a döntést megalapozó hatástanulmányt, amelyről egy tévéműsorban beszélt. Várom a közgazdaságilag megalapozott elemzést, amely bemutatja, miként maradhat talpon közszolgálati médiavállalatunk a központi források megfelezése után. Ugyanis 9 milliárdos személyi ráfordítás – amely 3 milliárd forinttal alacsonyabb a 2007. évihez képest – és 4 milliárd forintnyi bérleti díj nem gazdálkodható ki 10 milliárd forintból.” 

Szavaira reagálva Medveczky Balázs azt mondta: ha hatástanulmány mégsem készült, az nem jelenthet mást, mint hogy „a politikusok felügyelő- vagy csődbiztos kinevezésére készülnek az MTV-ben. Ezzel a gazdasági eszközzel akarják átvenni a hatalmat, hogy ezután a műsorkészítést is akadálytalanul befolyásolják a parlamenti és az önkormányzati voksolás évében.” A döntés következményeit ismertetve az ügyvezető alelnök kijelentette: „akik igennel voksoltak a törvényhozásban, azok lakatot tesznek a vidék életét bemutató regionális stúdiókra. Megsértik továbbá a 13 hazai nemzetiség tagjainak, valamint a történelmi és a kisegyházak híveinek információs önrendelkezési és véleménynyilvánítási jogát, mert sajnos a kisebbségi és a hitéleti műsorok adásidejét is csökkenteni kényszerülünk jövőre.”

Medveczky Balázs hozzátette: „az MTV-t ellehetetlenítő politikai erő végső soron a társadalmi párbeszéd felszámolására törekszik azzal, hogy kivérezteti azt a Magyar Televíziót, amely minden más tévénél nagyobb időkeretben, tényszerűen, sokoldalúan, pártatlanul mutatja be Magyarországot, a közéletet, a politikát, a kultúrát.” Az MTV vezetői azonban kitartanak, kármentésbe kezdenek, és minden eszközt az adásbiztonság megőrzésének szolgálatába állítanak, ameddig ez lehetséges – hangzott el a vezetői értekezleten.

királyi tévé támogatás Medveczky Balázs költségvetés mtv köztévé
Kapcsolódó cikkek