Cégvilág

Megaprofit mellett a "hülye adókat" kritizálja a Ryanair vezére

Az ír fapados légitársaság kilátásba helyezte, hogy nem indít újabb útvonalakon járatokat, ha nem tud jobb áron új repülőgépeket beszerezni az amerikai Boeingtől. A cég vezére egyúttal kemény hangon kritizálta a magas adókat és illetékeket.

"Ha nem tudjuk a többlet készpénzünket hatékonyan befektetni új repülőgépek vásárlásába, akkor azt a részvényeseinknek fogjuk kiosztani" - közölte Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója. A megjegyzés azt követően hangzott el, hogy az ír fapados légitársaság hat hónap alatt 300 százalékkal növelte a profitját – tudósít a BBC.

A Ryanair az elmúlt hat hónapban megháromszorozta profitját, az adózás előtti nyereség összege 419,4 millió eurót tett ki az előző év azonos időszakában mért 105,2 millió euróhoz képest. A vállalat közölte, hogy eredményeit az üzemanyag árának 42 százalékos csökkentése torzította, a jegyárak átlagosan 17 százalékkal csökkentek.

A cégvezér figyelmeztette azonban a befektetőket, hogy a jegyárak átlag 20 százalékos csökkentését tervezi a következő hat hónapban, ez pedig veszteséget jelentene ez év második felében. O’Leary ugyanakkor bírálta a "hülye turista adókat" és a magas repülőtéri illetékeket. A magas költségek miatt elképzelhető – közölte a vezérigazgató – , hogy a cég egyes téli járatait alacsonyabb költségű országokba, például Belgiumba, Hollandiába, Itáliába és Spanyolországba telepíti át.

fapados negyedév profit adó O'Leary Ryanair
Kapcsolódó cikkek