Cégvilág

MFB forgóeszköz hitel – Többeknek, olcsóbban, gyorsabban

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) ez év elején hirdette meg az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramot, amellyel azokat a kis- és középvállalkozókat segíti, akiknek tevékenységük bővítését, vagy akár a fennmaradását átmeneti forráshiány nehezíti.

A mindennapos vállalkozói gondokat a válság felerősítette, ezért válaszul az MFB gyors lehetőséget teremtett ezzel az éven túli lejáratú hitelkonstrukcióval. Dr. Erős János, a Bank vezérigazgatója szerint: A tapasztalatok alapján és az igényekhez igazodva szükségesnek tartottuk a hitelprogram további bővítését, amelyben az MFB mellett a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságaként az NFÜ is partner volt.

Így került sor a szélesebb körű igényeket is kielégítő változtatásokra. Az idő itt különösen fontos tényező, hiszen a működés fenntarthatóságával a vállalkozások munkahelymegőrző képessége ma a legnagyobb tét. A hazai foglalkoztatottak több mint 40 százaléka a kkv szektorban dolgozik, így a programhoz csatlakozott 25 refinanszírozó hitelintézetnek és a vállalkozóknak gyorsan kell döntetniük és együtt kell lépniük. A kedvező változtatások lényege: a termelő és szolgáltató vállalkozások köre kibővült a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokkal; a futamidő két évre nőtt; a refinanszírozási kamat jelentősen csökkent, ezért a vállalkozók is alacsonyabb kamattal jutnak forráshoz, miközben a refinanszírozási eljárás ideje is rövidebb lett.

A módosítás szerint a kezdő vagy hitelfelvevői múlttal nem rendelkező vállalkozások is részt vehetnek a programban. Nagyon fontos, hogy a program igénybevételi határideje 2010. december 31-ig meghosszabbításra került. Így a módosítások a 2009. október 15 után benyújtott hitelkérelmeknél már érvényesíthetők.


2009. október 15-től még kedvezőbbé vált a hitelprogramban való részvétel.Ma már a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások is forráshoz juthatnak a program keretében. Az igényelhető kölcsönök futamideje a korábbi 1 év 1 nap mellett már két év is lehet. Lehetővé vált, hogy a vállalkozások is alacsonyabb kamattal jussanak forráshoz. Ez most legfeljebb 9 százalékos kamatot jelent, de ha tovább csökken a természetesen ez is mérséklődik.

További kedvező változás, hogy a kezdő vagy hitelfelvevői múlttal nem rendelkező vállalkozások könnyített feltételekkel vehetnek részt a Hitelprogramban. A módosítás következtében jelentősen rövidül a refinanszírozási eljárás ideje is, így a vállalkozások gyorsabban juthatnak forráshoz, mint korábban. A program igénybevételi határideje 2010. december 31-ig meghosszabbításra került.

refinanszírozás forgóeszköz hitel kkv MFB kamat
Kapcsolódó cikkek