Cégvilág

Mi történik Ferihegyen? - Fotó

A sikeres nyári próbaüzemet követően befejeződött a napkollektorok felszerelése a ferihegyi repülőtér 1–es terminálján. Összesen 56 darab tábla gyűjti a napsugarakat, ami azt jelenti, hogy az utasforgalmi épület tetőszerkezetének túlnyomó részét csillogó napkollektorok borítják.

A nyár végén indult tesztüzem során bebizonyosodott, hogy 56 darab panel elegendő a hatékony hasznosításához. Becslések szerint a napkollektorok nyári időszakban az 1-es terminál teljes meleg víz ellátását képesek biztosítani, de télen is besegítenek a használati meleg víz előállításába. Az első számítások azt mutatják, hogy havonta akár 45-50 Giga Joule (egy átlagos lakás éves fűtéséhez szükséges energia) takarítható meg ezzel a módszerrel.

A próbaüzem során a szakemberek egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a repülőteret használó légitársaságok pilótáit vajon nem zavarják-e a napkollektorok, amelyek felületéről élesen visszatükröződnek a napsugarak. Bebizonyosodott, hogy a modern felületi kezelés megakadályozza a fényvisszaverődést, ezért az alkalmazásuk teljesen biztonságos a repülőtéri körülmények között is.

A nap energiáját hasznosító berendezések legnagyobb részét az 1-es terminál tetején, a tárgyalók feletti födémen helyezte el a kivitelező. Ez azt jelenti, hogy a kollektorok a Budapest Airport – műemléknek számító és felülnézetből repülőgép formájú – termináljának közepére, a két „hajtómű” vagyis a két torony közötti részre kerültek.

A Budapest Airport legújabb környezetbarát fejlesztése kutatás-fejlesztési projektnek minősül. A beruházás összesen 27,5 millió forintba került, a költségeket teljes egészében a Budapest Airport finanszírozta.

Ferihegy melegvíz beruházás Budapest Airport napkollektor
Kapcsolódó cikkek