Cégvilág

Nincs elég IT forrás? – Segít a havidíjas szoftver szolgáltatás

Az idén már közel 10 milliárd dolláros piacon osztozhatnak világszerte a szoftvereket és alkalmazásokat havidíjas szolgáltatásként (SaaS – Software as a Service) nyújtó vállalkozások, a növekedés dinamikája évről évre erősödik, ebben az esztendőben több mint 20 százalék.

Ennek a szolgáltatói szegmensnek jót tesz a válság, a költségcsökkentésbe hajszolt vállalatok szívesen választják ezt a formát. Az amerikai Gartner piackutató legutóbbi elemzése szerint négy év múlva a globális piac mérete már elérheti a 16 milliárd dollárt is.

Ahhoz azonban, hogy megérje a szolgáltatónak, tömegigényt kell generálnia – mondja Rékasi Tibor, az IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: ezt a piacot éppen ezért ma még inkább a gyártók és szolgáltatók dinamizálják. Meggyőző érveket sorakoztatnak fel az ügyfél vélt és valós előnyei mellett. Az egyik legfőbb érv: a szolgáltatás lehetőséget ad a cégeknek arra, hogy rövid távon csökkentsék IT-költéseik egy részét.

Összehasonlításként általában a projektalapú beruházásokat veszik. Egy ilyen modell alapján történő informatikai beruházásba már az elején, de még bizonytalan kilátásokkal jelentős összegeket kell befektetni. Az SaaS-ben az ügyfél a szerint fizet, ahogy használja a szoftvereket, alkalmazásokat, a szerződésekben a szolgáltatások minősége is szabályozott – hangsúlyozza Rékasi Tibor.

Úgy véli, elsősorban a közepes és kisvállalatoknak éri meg SaaS-t alkalmazni, főként azért, mert az ilyen méretű cégeknek nincs komoly IT-szakértői forrása, aki a házon belüli üzemeltetést le tudja bonyolítani.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

IQSys SaaS IT szoftver havidíj kkv
Kapcsolódó cikkek