Cégvilág

Történelmi Air France-járat indult - Fotók

November 20-án 25 hónappal az első A380-as forgalomba állítása után, a világ negyedik légitársaságaként állt forgalomba az Air France első A380-as repülőgépe a Párizs–New York útvonalon.

A november 20-i Párizs-New York és a november 21-i New York-Párizs járatra egy jótékonysági aukció keretén belül értékesítették a jegyeket. A licitekből befolyt mintegy 300 ezer eurót az Air France alapítványán keresztül hátrányos helyzetű gyermekek kapják.

Az Air France járata történelminek tekinthető a légitársaság szerint. A cég első európai légitársaságként állították forgalomba a világ jelenleg legnagyobb utasszállítóját, másrészt az első légitársaság, amely e géptípussal Európát és az amerikai kontinenst összeköti. Az 538 utas befogadására képes repülőgéppel a működési költségek 20 százalékkal csökkennek.  Az AF/KLM csoport harmadik negyedévi eredményének november 19-i bejelentése után minden figyelem a A380-as géptípus forgalomba állítására összpontosul, hiszen ezzel a géptípussal 12-15 millió eurós megtakarítást lehet gépenként elérni.

Az Air France 538 fő kapacitású repülőgépeket rendelt (9 első osztály, 80 üzleti, 449 turista). Gazdasági szempontokat figyelembe véve az új géptípus üzembe állításával egy Airbus 340-es (272 utas), és egy Boeing 777-200-as (264 utas) gépet vált fel a Párizs New York útvonalon. Ezzel a lépéssel 20 százalékkal tudják csökkenteni a működési költségeket.

A válság talán leginkább az üzleti utazásokat érintette, az Air France által rendelt változat azonban ezen körülményekhez nagyon jól igazodott. Az első osztály ugyanolyan kényelmet és luxust biztosít, mint a konkurens légitársaságok osztályai, a kidolgozás minőségében, a fedélzeti ellátásban nincs eltérés.

A turista osztályon utazok számára is sok újdonsággal szolgálnak. Elsőként kell említeni az ülések háttámlájába épített érintőképernyős szórakoztató rendszert. Ez természetesen az üzleti és az első osztályon utazók számára is elérhető nagyobb méretű képernyőkkel. Számos film és zenei program közül lehet választani, ugyanúgy különféle játékok állnak az utazok rendelkezésére. 

A legnagyobb meglepetést azonban a függőleges vezérsíkon elhelyezett kamera jelentette, hiszen nemcsak a pilótafülke és a gép alján elhelyezett kamera képe közül lehetett választani, hanem egy egészen különleges látványt nyújtó felülnézeti képet is kaphatunk utunk során. A gép felső szintjének elejében egy társalgó részt alakítottak ki nagy méreti képernyőkkel, amelyeken a Louvre képeit lehet megtekinteni.

 

Airbus A380 air france légitársaság New York Párizs
Kapcsolódó cikkek