Cégvilág

Túlteljesíti eredményterveit a vagyonkezelő

Legalább 20 milliárd forinttal túlteljesíti idei eredményterveit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - mondta el Kamarás Miklós, a szervezet vezérigazgatója az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az ingatlan-értékesítésből tervezett bevételek ugyan elmaradnak az előirányzattól, de a más területeken befolyó többlet ezt ellensúlyozza, így az ESA egyenlegre gyakorolt hatás is pozitív lesz. Az ingatlaneladásokat illetően elmondta, hogy a váláság miatt az időszak sem kedvezett az értékesítéseknek, de a tranzakciókhoz hitelt nyújtó bankot is nehezen lehetett találni.

A tervektől eltérő bevételekben a Richter kötvénycsere és az FHB tőkeemelése játszotta a fő szerepet.

A Richter Gedeon Nyrt. részvényekre átcserélhető kötvény
tranzakciói összességükben 33,2 milliárd forintos pozitív szaldóval
járultak hozzá a finanszírozási egyenleghez, a kötvénycseréből származó bevétel mintegy 240 milliárd forintot ért el. A nettó bevétel már a kincstári számlára került. 

Szeptember végéig a kiadások a tervezett összeg 59 százalékát tették ki. Ezt növelte az FHB-ban végrehajtott 30 milliárd forintos tőkeemelés. A banki likviditás-javító intézkedéssel a jelzálogbankban a Pénzügyminisztérium szerzett közvetlenül tulajdont két újonnan kibocsátott részvénysorozattal, 30 milliárd forint értékben.

A 2009. évi költségvetés az állami vagyonnal kapcsolatos bevételekre 97 milliárdot, a kiadásokra 112 milliárd forintot meghaladó előirányzatot tartalmaz. Ezen belül az ingatlan értékesítéséből 31,5 milliárdot irányoztak elő.

banki likviditás vagyonkezelő bevétel ingatlan értékesítés
Kapcsolódó cikkek