Cégvilág

Ukrajna visszavág - Duplájára emeli a gázszállítási díjat

Az ukrán miniszterelnök közölte: 2010 január elsejétől a kétszeresére emelik az országon átszállított gáz után fizetendő tranzitdíjat.

Jelenleg ezer köbméter gáz száz kilométeren keresztül történő szállításáért 1,7 dolláros díjat kap Ukrajna. 2010-ben ezt az összeget 2,7-2,8 dollárra emeli a Naftogaz. Julia Tyimosenko bejelentésének nem csak a tartalma, de az időzítése is érdekes, hiszen az ukrán miniszterelnök ma találkozik Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel gáz ügyben – jelenti az AFP.

Az orosz-ukrán gázvitát tovább bonyolítja a január 17-én esedékes ukrán elnökválasztás. Juscsenko elnök és Tyimosenko miniszterelnök harca erősen kihat Moszkva és Kijev kapcsolatára, ahogyan ezt az orosz fél már jelezte is.

Juscsenko elnök a találkozó előtt arra kérte az orosz miniszterelnököt, hogy sürgősen változtasson a gázmegállapodáson, amely előnytelen Ukrajna számára. Mint mondta, ha a szerződés változatlan marad, az veszélyt jelent az európai gázszállítás biztonságára nézve. A Reuters szerint ezzel a lépéssel is politikai ellenfelének akart ártani Juscsenko.

Az Oroszországból Európába irányuló gázszállítmányok 80 százaléka Ukrajnán halad keresztül, a Gazprom Európa gázigényének ötödét látja el. Több energiaipari szakértő figyelmeztetett arra, hogy megismétlődhet a tavalyi krízis, amelynek során Oroszország több mint két hétre elzárta a gázcsapokat nemfizetés miatt. Az ukrán állam tulajdonában lévő Naftogaz energiaipari vállalat saját helyzetét katasztrofálisnak nevezte, de Tyimosenko miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy időben sor kerül a gázszállítmányok havi kifizetéseire.

Az orosz-ukrán megállapodás értelmében Kijev utólag, havonta fizet a gázért, ha azonban késik a teljesítéssel, Oroszország a következő szállítmány árát már előzetesen kéri. Vlagyimir Putyin korábban hangsúlyozottan kérte az Európai Uniót, hogy vegyen részt az ukrán gázszállítások finanszírozásában, amennyiben biztosítani szeretné a gázellátást a téli időszakban. Putyin azt is világossá tette, hogy ha Ukrajna megcsapolja a gázvezetéket, beszüntetik a szállítást.

gázszállítás gáz tyimosenko tranzit Putyin Juscsenko
Kapcsolódó cikkek