Cégvilág

Vége lehet a multik adóelkerülésének

Globális fellépéssel kell véget vetni a multinacionális cégek adóelkerülésének – szólította fel a brit parlament alsóházát a dél-afrikai pénzügyminiszter.

Pravin Gordhan londoni látogatásán amellett érvelt, hogy a multik adóelkerülő trükkjei létfontosságú bevételektől fosztják meg a feltörekvő országokat. A politikus szerint a multik és a hatóságok közti fogócskának az adórendszerek hatékonyabbá tételével és harmonizálásával lehetne véget vetni.

Gordhan felhívása korántsem pusztába kiáltott szó. A G20 csoport pénzügyminisztereinek múlt hét végi skóciai találkozóján is szóba került az OECD keretein belül megkötendő multilaterális adóadatcsere-egyezmény terve, amelynek az átláthatóság növelése lenne a célja, és amelyet minden résztvevő a támogatásáról biztosított. Ezzel párhuzamosan sorra születnek a kétoldalú megállapodások is az adózással kapcsolatos információk cseréjéről.

Az adózás átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network civilszervezet szerint a világon keletkezett jövedelem és egyharmada csúszik ki az effektív adóztatás alól, elsősorban az adóparadicsomok és az offshore központok miatt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adórendszer multinacionális adóelkerülés egyezmény OECD Tax Justice Network
Kapcsolódó cikkek