Cégvilág

Zsarolás és kenőpénz – Per várhat az Intelre

A New York-i főügyész szerint a világ legnagyobb félvezető-gyártója globális és szisztematikus kampányt folytatott kenőpénz, fenyegetések és erőszak alkalmazásával azért, hogy így biztosítsa elsőségét a piacon.

A BBC szerint az Intel a New York-i főügyész kijelentései nyomán trösztellenes eljárással nézhet szembe. A vádak szerint a chipgyártó fenyegetéssel és kenőpénzekkel vette rá partnereit arra, hogy az ő termékeit válasszák. A főügyész leszögezte: nem csak a gyártóknak, de a fogyasztóknak is kárt okozott az Intel magatartása.

A cég közleményben tagadta, a vádakat és teljességgel helytelennek nevezte az ügyészség eljárását. Az Andrew Cuomo által ma bejelentett vádak két éves szövetségi nyomozást követően alakultak ki.

Az Intelt májusban az európai versenyügyi hatóságok 1,5 milliárd dollár összegű bírsággal sújtották. A cég kezdettől vitatta a döntést. Az illetékesei ezért szeptember végén nyilvánosságra hozták azokat az Intel által küldött leveleket, amelyek a trösztellenes hatóság szerint egyértelműen bizonyítják, hogy a világ legnagyobb chipgyártója ki akarta szorítani a piacról riválisát, az Advanced Micro Devicest (AMD).

Az EU ítélete szerint a világ legnagyobb chipgyártója azért fizetett az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és az NEC-nek, hogy a gyártók kizárólag, illetve elsősorban Intel eszközöket vásároljanak. Az Intel emellett azért is fizetett a cégeknek, hogy azok ne forgalmazzák vagy lassítsák az AMD chippel szerelt számítógépek forgalmazását. Az Intel álláspontja szerint az EU vizsgálata során nem vette figyelembe, hogy az általa nyújtott kedvezmények valóban közvetlenül hatottak-e az európai fogyasztókra, a cég ezért fellebbezett a döntés ellen.

bírság Intel főügyész
Kapcsolódó cikkek