Cégvilág

A polgári repülés legfeketébb éve volt 2009

Történetének legnagyobb veszteségét szenvedte el az idén a polgári repülés: a nemzetközi polgári légiforgalmi szervezet, az ICAO szombaton ismertetett adatai szerint a válság miatt az utasforgalom 3,1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Az ICAO adatai szerint a nemzetközi forgalom 3,9 százalékkal, a belföldi 1,8 százalékkal csökkent. A világ minden táján kevesebben utaztak repülőgépen, kivéve a Közel-Keletet, ahol 10 százalékkal nőtt a forgalom.

A legnagyobb mértékben az afrikai régiót sújtotta a válság, ott 9,6 százalékos csökkenést regisztráltak az ICAO elemzői. Mindamellett az erőteljes forgalomnövekedés az ázsiai és latin-amerikai térségben, valamint a fapadosok viszonylag jó szereplése Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben fékezte az ágazatban a visszaesést.

Jövőre már szerény mértékű, 3,3 százalékos forgalomnövekedést vár az ICAO a beindulásával összhangban, 2011-ben pedig az ágazat visszatérhet a szokásos 5,5 százalékos növekedéséhez.

polgári repülés ICAO
Kapcsolódó cikkek