Cégvilág

Bebizonyosodott: A magány fertőző

A Journal of Personality and Social Psychology-ban megjelenő tanulmány több mint 5 ezer alany tíz éven át tartó vizsgálatának eredményein alapszik. A felmérést végző három amerikai egyetem kutatói arra jutottak, hogy a magányos emberek terjesztik állapotukat a környezetükben.

A tíz éven át tartó vizsgálatot a Chicagói Egyetem, a San Diegói Egyetem és a Harvard munkatársai végeztek 5 ezer fő bevonásával. A jelentkezők baráti kapcsolatait és esetleges magányukat derítették fel kérdőívek segítségével.

Az MSNBC által idézett és most megjelentetett tanulmány szerint amagányos emberek lassan a társadalom perifériájára szorulnak és elveszítik barátaikat. De még mielőtt ez megtörténik, "megfertőzik" magányosságukkal azokat, akikkel kapcsolatban állnak. A magányosság a negatív viselkedéssel terjed az egymáshoz fizikai közelségben élők között. A magányos emberek kevésbé barátságosan bánnak a környezetükkel.

A kutatás vezetője szerint ráadásul a magányosság védekező üzemmódra állítja az agyat, a magányos emberek bizalmatlanabbak és hajlamosak azt hinni, hogy nem rendelkeznek megfelelő szociális képességekkel. Bár a társadalom úgy véli, hogy léteznek magányos emberek, a tudósok szerint ez nem igaz, a magány biológiai jelzés egy problémára, amelyet ki kell javítani. A korábbi kutatás igazolták, hogy a magány csökkenti az immunrendszer hatékonyságát és hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

kutatás harvard egyetem magány
Kapcsolódó cikkek