Cégvilág

Bukott programozók

A tavaly több milliárd dollár értékben, értékpapírokkal elkövetett csalás vádjával őrizetbe vett és később 150 év börtönbüntetésre ítélt Bernard Madoff által alkalmazott Ponzi-séma középpontjában egy régi IBM AS/400 típusú számítógép állt, ismertebb nevén a House 17.

Ezt a nevet onnan kapta, hogy az illegális ügyletekhez használt eszköz a Madoff-irodaház 17. emeletén volt. Ez a típus nem mai darab, viszont kulcsszerepet játszott az ügyben: Frank DiPascali – Madoff társa – felügyeletével ezen készültek a hamis kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó jelentések és számlakivonatok, amelyek biztosították, hogy a befektetők újabb hatalmas összegeket bízzanak a vagyonkezelőre.

A társaságnál ügyeltek arra is, hogy a hamis kereskedési adatokra vonatkozó jelentéseket, beszámolókat mindig időben megküldjék a felügyeletnek, így a hatóság gyanakvását is sikerült elaltatni. Sem DiPascalinak, sem Madoffnak nem volt meg azonban az alkalmazások elkészítéséhez szükséges programozói tudása.

Ahhoz, hogy a rendszer működjön, fejlesztők kellettek, akik elkészítették a hamis igazolások kiállításához szükséges programokat. Az együttműködő programozók léte be is bizonyosodott: az FBI a közelmúltban őrizetbe vette Jerome O’Harát és George Perezt, akik korábban a Madoff-cég informatikai részlegén dolgoztak – derül ki az IDDmagazine.com tudósításából.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

dipascali Bernie Madoff Bűnügyek
Kapcsolódó cikkek