Cégvilág

Elmarad az év végi party a Gazpromnál

Az orosz energiaóriás idén is – a második egymást követő évben – vélhetően a legalacsonyabb osztalékot fizeti ki a profit csökkenése következtében.

A takarékosság jegyében a cég lemondta a 2010-es újévi partyt is - jelenti a The Moscow Times. A hírt Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes jelentette be, aki egyben a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.

A Gazprom a tavaly elért nyereségének mindössze 5 százalékát fizette ki osztalékként, ami már akkor is a legalacsonyabb aránynak számított az utóbbi éveket tekintve. "Nem tudom, mekkora lesz az idei mértéke, de valószínűleg a tavalyihoz hasonló" - fogalmazott a sajtóértekezleten.

Az idei első kilenc hónapban a Gazprom nyeresége 56 százalékkal 8,4 milliárd dollárra csökkent. A Metropol elemzője úgy vélte, a jelen állás szerint a Gazprom a tavalyi osztalék felét fizetheti ki 2009-ben. Ha ez így történik, azzal az osztalék 2000 óta nem látott mélységbe csúszik. Alekszandr Nazarov ezért nem ajánlja az energiaóriás részvényeinek megvásárlását.

A cég szeptemberben közölte, hogy 135 ezer dollárt fordít az újév megünneplésére. Decemberben ki is hirdették a rendezvény megszervezését elnyerő vállalat nevét. Most azonban törölték az eseményt. Tavaly a Gazprom olyan fellépőkkel ünnepelte az óév végét, mint Tina Turner és a Deep Purple.

osztalék party Medvegyev Gazprom
Kapcsolódó cikkek