Cégvilág

Felavatták Közép-Kelet-Európa legnagyobb gáztárolóját

Ma a magyar energiaügyi miniszter és a szerb energiaügyi államtitkár jelenlétében felavatták Közép- és Kelet-Európa legnagyobb gáztárolóját Zsanán, Bács-Kiskun megyében.

Az E.ON 35 milliárd forintos befektetése révén alig 2 év alatt készült el a 600 millió köbméteres bővítés. Mintegy 2,2 milliárd köbméter tárolókapacitásával és 28 millió köbméteres napi kitárolási kapacitásával, Zsana mostantól nemcsak Magyarország, hanem a közép-kelet európai régió legnagyobb gáztárolója is.

Az eseményen Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elmondta: „Az E.ON kereskedelmi gáztárolói 2009 januárjában nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar fogyasztók ellátása zavartalan maradt a gázkrízis ideje alatt. Az E.ON tárolókapacitásainak mostani bővítése tovább növeli Magyarország gázellátásának biztonságát, hozzájárulva a fogyasztók téli ellátásának zavartalanságához”.

Hans-Peter Floren, az E.ON Földgáz Storage anyavállalata, az E.ON Gas Storage vezérigazgatója elmondta: „A magyar kereskedelmi gáztárolók üzemeltetőjeként nagyon büszkék vagyunk a zsanai bővítésre, hiszen ezzel jelentősen növeltük Magyarország gázellátásának biztonságát, melyért felelősek vagyunk és melyért felelősséget érzünk.

Befektetésünknek regionális dimenziója is van: amint kiépülnek a Magyarországot a Szlovákiával, Horvátországgal és Romániával összekötő vezetékek, tárolóink révén Magyarország gázelosztó központtá válhat, mely jelentős előrelépés lenne a mostani importfüggőséghez képest. A jövőbeni lehetőségeket jelzi a szerb gáztársasággal, a Srbijagas-zal a közelmúltban megkötött, 200 millió köbméter földgáz szállításáról szóló megállapodás is, melynek hátterét a magyar kereskedelmi tárolók adják”.

Az E.ON 2006-ban vásárolta meg a magyarországi gáztárolókat. Azóta a társaság az öt tároló tárolókapacitását 3,4 milliárd köbméterről 4,3 milliárd köbméterre bővítette és a napi kitárolási kapacitást 44 millió köbméterről 55 millió köbméterre. A 2009 januári gázválság idején az E.ON tárolói 700 millió köbméter földgázt pumpáltak a hazai vezetékrendszerbe és a tárolók 10 napig csúcskapacitáson működtek. A zsanai bővítés előkészítése és tervezése 2007-ben indult, az építkezés 2008 augusztusában kezdődött.

Több mint 100 alvállalkozó és összesen 500 ember dolgozott az építkezésen, melynek során 140 km új gázvezetéket helyeztek le, két új kompresszort telepítettek és négy új gázkutat alakítottak ki. A napi kitermelési kapacitás növelése révén az E.ON két hazai nagyváros gázellátását tudja biztosítani egy hideg téli napon és a betárolási kapacitás révén nagyobb rugalmasságot jelent a liberalizált gázpiacon működő kereskedőknek.

magyar gázipar E-on gáztározó
Kapcsolódó cikkek