Cégvilág

Ferihegyi sztrájk: A szakszervezet elégedett a támogatottsággal

A sztrájkot hirdető szakszervezet elnöke elégedett a munkabeszüntetés támogatottságával, amely szerinte jóval magasabb a munkáltató által becsültnél, és egyben kifogásolta a sztrájktörők alkalmazását.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke az MTI-nek elmondta: egyes területeken megközelítette a 100 százalékot a sztrájk támogatottsága, és számuk jóval meghaladta a munkáltató által közölt 34-et. Hangsúlyozta: a dolgozók szinte egyöntetűen nyilvánították ki tiltakozásukat a Malév GH munkavállalókat érintő intézkedései ellen. Csorba Attila egyben bírálta, hogy a munkáltató, az érdekképviselet szerint törvénysértő módon sztrájktörőket alkalmazott. Emiatt a helyzet rosszabb, mint a sztrájkot megelőzően - fogalmozott.

Hangsúlyozta, hogy a Malév GH munkavállalóinak elégedetlensége folyamatosan nő, és példaként említette, hogy a vállalatnál három éve nem emelték a béreket. Úgy vélte: a társaságnál foglalkoztatott vezetői beosztású dolgozók túlzott számát tükrözi az is, hogy számtalan sztrájkolót a vezetők helyettesítettek a munkabeszüntetés alatt.

Értetlenségét fejezte ki a Malév GH vezérigazgatójának a szakszervezeti béremelésre tett megjegyzése miatt. Limburger Lóránt ugyanis korábban az MTI-nek irreálisnak nevezte a szakszervezet idei 14 százalékos, majd jövőre további 20 százalékos béremelési követelését. "Ebben nincs semmi irreális" - szögezte le Csorba Attila. Úgy vélte: annál a cégnél, amely több száz millió forintos nyereséget termel évente, és ahol három éve nem volt béremelés, nem túlzott egy 20 százalékos követelés.

Hangsúlyozta: folytatják az egyeztetéseket, és ha nem tudnak megállapodni a munkáltatóval újabb, hosszabb ideig tartó, és csak pár órával korábban bejelentett sztrájkot fognak tartani.

A munkabeszüntetés első három órája alatt egyetlen járatot sem kellett törölni, vagy amiatt késve indítani.

sztrájk Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet LESZ
Kapcsolódó cikkek