Cégvilág

Gázáremelés lesz, gázártámogatás nem - Részletek

Ez lesz az utolsó fűtési szezon, amikor a fogyasztók számíthatnak az állami költségvetésből fizetett távhő- és gázártámogatásra – legalábbis a dolgok jelen állása szerint.

A pénzügyi tárca és a Magyar Államkincstár (MÁK) környezetéből származó információink szerint a támogatást a kormány 2010. április 15-ével megszünteti. Erre utal az is, hogy a 2009-es mintegy 60 milliárd forint harmada, csupán 20 milliárd forint szerepel ezen a soron a jövő évi büdzsében. Ez utóbbi egyébként az energiaipari cégek úgynevezett Robin Hood-adójából jön öszsze, így valószínű, hogy a támogatás kivezetésével, 2011-től ez az amúgy frissen bevezetett adónem is megszűnik.

A gázártámogatás megszüntetése valójában már annak 2007-es bevezetése óta napirenden van, abban az értelemben mindenképp, hogy ez a sajátos magyar megoldás ellentétes az EU-s irányelvekkel. A támogatási feltételek pedig évről évre szigorodtak, először ugyanis a „nagyobb fogyasztás, nagyobb támogatás” elvén működött a dotáció.

Jelenleg a normál háztartásoknak kétezer, a nagycsaládosoknak pedig négyezer köbméteres fogyasztásig jár a támogatás akkor, ha az egy fogyasztási egységre jutó átlagos jövedelem nem éri el a havi százezer forintot. Ekkora kereset mellett azonban jóval kisebb támogatás jár, mint a havi 57 ezer forintos limit alatt. A „fogyasztási egység” mint fogalom lényege pedig az, hogy az egy háztartásban élő második személy vagy gyermekek már kisebb súllyal esnek latba a jövedelemsáv meghatározásánál.

Mint arról tegnap beszámoltunk, január 1-től átlagosan 3,9 százalékkal drágulhat a gáz nettó végfelhasználói ára, ezen belül a lakosság 5,6 százalékkal fizet többet, minden más fogyasztói csoprotnak viszont olcsóbb lesz a gáz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Robin Hood-adó gázáremelés gáz EU gázár büdzsé fogyasztási egység gázártámogatás
Kapcsolódó cikkek