Cégvilág

H1N1 oltás - Minden, amit tudni érdemes: tények, tévhitek

Nehezen indult az új influenza elleni védőoltás, de mára már a lakosság 22-23 százaléka kérte a vakcinát. Sajnálatos tény, hogy tegnapig már huszonöt áldozata van hazánkban a H1N1 vírus fertőzésnek, egyikük sem volt beoltva.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy ország védettségéhez az emberek 60 százalékát kell beoltani. Ezt az ajánlást a hazai hatóság elfogadta, így 6 millió oltóanyagot rendelt a gyártótól.

Az oltás fontosságában már kevés szakember kételkedik, de újra és újra föllángolnak a viták a gyártó cég tulajdonosi szerkezete körül. Tegnap a parlament egészségügyi bizottságának ellenzéki és kormánypárti képviselői együttesen letették a voksot: oltani, oltani oltani. Hiszen a járvány mostani első hullámát biztos követi majd egy második és harmadik.

A még bizonytalankodóknak és érdeklődőknek szeretnénk segíteni az influenza betegségről, az oltóanyagról, az oltásról, annak elmaradásáról összeállított kérdés és válaszcsokorral.

Helyes higiénés magatartás

Zárt helyiségekben gyakran kell szellőztetni, tisztítani a kilincseket

Kerülni kell a közvetlen érintkezést a betegekkel

Rendszeresen tisztítani kell az íróasztalt, számítógép billentyűit

Gyakran, s legalább 20 másodpercig kell kezet mosni meleg vízzel és szappannal

Papírzsebkendőbe kell tüsszenteni és köhögni, s azt utána a szemétbe dobni

Ne érintsük piszkos kézzel szánkat, orrunkat, szemünket

A LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK AZ INFLUENZÁRÓL

Megelőzhető-e és hogyan az új influenzás megbetegedés?

Annak leghatékonyabb eszköze a védőoltás, a vakcinából hazánkban megfelelő mennyiségben van, az ország lakosainak 60 százaléka beoltható. Az oltóanyag az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Világszervezet által is hatékonynak és hatásosnak minősített.

Alkalmasak-e az új influenza megelőzésére az antivirális gyógyszerek?

Nem. Az antivirális szereket (ezek a hazai patikákban is kaphatók és jelentős mennyiséget tárol az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, s már valamennyi kórház kapott belőle) a betegség gyógyítására használják. Azt a tünetek megjelenését követő 6, de legkésőbb 48 órán belül kell elkezdeni szedni.

Alkalmasak-e az új influenza megelőzésére a vitaminok?

Nem. Ezek erősítik az immunrendszert, de nem nyújtanak védelmet a H1N1 vírus ellen.

Hogyan terjed az új influenza?

Mivel a vírust hordozóból tüsszentéssel, testváladékkal kikerülő vírus különféle tárgyakon néhány óráig életben marad, azt a vele érintkező elkaphatja. Terjed az influenzás által megfogott tárgy érintésével, különösen ha az orrba, szájba, fülbe kerül.

Hogyan ismerhető föl az új vírus miatt kialakul influenzás megbetegedés?

A szezonális influenza tüneteit mutatja. Hirtelen kezdődik, leggyakoribb tünet a magas, 38 fokos láz (de ez nem szükségszerű), a hidegrázás, a köhögés, a torokfájás, az orrdugulás, a nátha, a fej- és izomfájdalom, a fáradtság. Esetenként gyomor- és bélrendszeri tüneteket (hasmenés, hányás, hányinger), légúti panaszokat okoz.

Mennyi ideig tart a lappangás?

A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum egy hét.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az új influenza vírust bárki elkaphatja, s szövődmények is bárkinél előfordulhatnak. Ám a leginkább veszélyeztetettek a terhes nők, náluk a megbetegedés és a szövődmény tízszerese az átlagnak. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a gyermekek, a krónikus betegek, a túlsúlyos emberek.

Milyen szövődményei lehetnek a H1N1 influenza fertőzésnek?

A már ismert influenzás tünetek mellett súlyos tüdővérzést, és – mint az nálunk már bekövetkezett – agyi megbetegedést okozhat. Ezekbe a súlyos szövődményekbe 2009. december 9-ig hazánkban huszonöten belehaltak.

Hogyan történt a hazai H1N1 vakcina kipróbálása?

A klinikai vizsgálat három csoportban, pilisborosjenői és veszprémi háziorvosi körzetekben folyt a nyáron. Ebben önkéntes felnőttek, 3-18 év közötti fiatalok, 6-36 hónapos kisgyermekek (ez utóbbi két csoport) szülői engedéllyel vett részt. A védőoltás beadása előtt és a beadását követő 21 nappal megismételték. Ezek alapján igazolták a védőhatást, majd ezt vizsgálva adta ki a forgalomba hozatali engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

Meddig használható föl a hazai Fluval P H1N1 vírus elleni vakcina?

Egy évig. A vakcina dobozán szerepel a gyártási idő. Az első gyártási tétel 2009. augusztus, így az az akkor tétel 2010. augusztusig érvényes.

Kaphatók-e más gyártású vakcinák a magyar patikákban?

Egyelőre nem, mivel kevés a gyártó cég, s a gyártási kapacitással nem rendelkező országok korábban már lekötötték a számukra megrendelt mennyiséget.

Lehetnek-e mellékhatásai a védőoltásoknak?

Igen. Előfordulhat az oltás helyén a bőrpír, a viszketés, lehetséges végtagfájdalom. Ritkán "lejátszódhat" az influenzás tünet, ám az enyhe és szövődmény mentes.

Ártalmas-e a védőoltásban lévő higany?

Az oltásban lévő etil-higany vegyület minimális mennyiségű, vízben oldódó anyag, gyorsan kiürül a szervezetből. Egészségkárosító hatására nincs semmiféle bizonyíték.

Ki vállal felelősséget az oltás beadásáért?

A termékfelelősség a gyártóé, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltó orvosé. Ha bármilyen nem kívánt eseményt észlel a páciens, azt jelenteni kell az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézetének.

Hol lehet kérni a védőoltást?

A háziorvosoknál, az ország egészségügyi intézményeiben kialakított oltóközpontokban, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. A kockázati csoportokba tartozók (krónikus betegek, idősek, stratégiai ágazatokban dolgozók, kismamák, gyermekek) térítésmentesen kapják az oltást, a többieknek a patikákban 1930 forintba kerül. A háziorvosok a vakcina beadásáért 200 forintot kapnak az OEP-től. Az oltóközpontokban a vakcina és annak beadása 3000 forintba kerül.

Mennyi ideig véd a H1N1 vírus elleni oltás?

Eddig fél évnél hosszabb időtartamra vonatkozó vizsgálatot nem végeztek az influenza vakcina hatékonyságával kapcsolatban. Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint az influenza vírusok olyan gyakran változnak, hogy fél évnél tovább eddig nem vizsgálták a hatásukat. Az Egészségügyi Világszervezet várhatóan tavasszal dönt arról, hogy kell-e új védőoltás.

Aki az elmúlt télen átesett a szezonális influenza betegségen kérjen-e újabb oltást?

Igen. Sőt, nem csak a szezonális influenza elleni oltást, hanem a H1N1 vírus elleni oltást is kérni kell. Az oltásokat általában egy alkalommal, a két kar izmaiba, vagy a farba adják az orvosok.

Gyermekek hogyan kaphatják meg az oltást?

A kicsiknek a vakcina felét fecskendezi csak be az orvos, a másik felét kispricceli. Ugyan ez kárba vész, ám drágább lenne egy ilyen formátumú csomagolás.

Kismamáknak is ajánlják-e a védőoltást?

Igen. Amerikai szomorú tapasztalatok mutatják, hogy körükben nagy mértékű a megbetegedés és az átlagos tízszerese a halálozás. Ezért Falus Ferenc tisztifőorvos és a Szülészeti- és nőgyógyászati szakmai kollégium is a terhesek védőoltását javasolja. Az oltást bármelyik terhességi szakaszban be lehet adni. Nagyobb a kockázata a betegségnek, mint az oltásnak.

A tervezett műtétre várók kérjék-e a védőoltást?

Igen, a tervezett műtét előtt legalább két héttel, hogy a védettség kialakuljon.

Megbetegedhetnek-e a már beoltottak?

Igen. Nincs teljes védelmet oltás, a védettség 70-80 százalékos. Ám akik megkapták a védőoltást, azoknál az esetleges betegség enyhe lefolyású.

Mi az oka a hazai védőoltás körüli bizonytalanságnak?

Valószínűleg ebben szerepe van azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem tartják indokoltnak a védőoltás felvételét, s azt nyilvánosan is hangoztatják. Sokan nem különböztetik meg az oltást – amely a hazai és az Egészségügyi Világszervezet által is hatásosnak és ártalmatlannak minősített – a gyártó Omninvest firtatott tulajdonosi hátterétől, illetve a cég tulajdonosi szerkezetétől. Az e körüli vita is elbizonytalaníthatta az embereket. Az oltási kampány sem tekinthető hibátlannak, tény persze, hogy nincs jártasságunk a világjárványok kezelésében. Az ukrajnai járvány kirobbanása, majd a hazai halálozások, köztük a kismamáké is rádöbbentette az embereket az oltás fontosságára.

Mi a teendő, ha a fölkeresett orvos nem ajánlja és nem adja be az oltást?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területileg illetékes intézetét kell értesíteni. Ők vizsgálják ki az ügyet.

Kötelezhetők-e az egészségügyi dolgozók az oltás fölvételére?

A hatályos törvények szerint nem. Ám a járványügyi hatóságok erősen ajánlják az oltást. Egyrészt az egészségügyi dolgozó védelmében (ők ingyen juthatnak a vakcinához), másrészt az általuk kezelt betegek védelmében. Azt a kórházigazgatók nem tehetik kötelezővé. A Magyar Kórházszövetség elnöke alkalmazási feltétellé tenné az egészségügyiek beoltottságát, a Magyar Orvosok Szövetsége szerint jogellenes fenyegetni az oltást nem kérő egészségügyieket.

Hol kaphatnak információt az érdeklődők az influenzával kapcsolatban?

A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ kék számot indított, amelyen a hét minden napján napi 24 órában fogadja az érdeklődők hívásait. A 189-es szám helyi tarifával hívható. Az ÁNTSZ ingyenesen hívható zöld számot működtetet. A 06-80-204-217-es számon munkanapokon 8 és 16 óra, munkaszüneti napokon pedig 9 és 13 óra között várja az újinfluenzával kapcsolatos hívásokat.

Kerülni kell a közvetlen érintkezést a betegekkel

Rendszeresen tisztítani kell az íróasztalt, számítógép billentyűit

Gyakran, s legalább 20 másodpercig kell kezet mosni meleg vízzel és szappannal

Papírzsebkendőbe kell tüsszenteni és köhögni, s azt utána a szemétbe dobni

Ne érintsük piszkos kézzel szánkat, orrunkat, szemünket -->

kisokos H1N1 oltás infulenza kismamák
Kapcsolódó cikkek