Cégvilág

Ipari ingatlanpiac – Csend vagy halál?

Elcsendesedett a hazai ipari ingatlanpiac – mondják a kevésbé borúlátók. Halál van – mondják a depressziósok. Bérbeadás azért van – mondják a reménykedők. Ők vannak kevesebben.

Projektek valóban nem indulnak mostanában, hiszen egyértelmű, hogy a fejlesztőknek nincs érdemi választási lehetőségük, a spekulatív beruházásokat még jó ideig mellőzniük kell. A 2009-re bejelentett projektek közül körülbelül 120 ezer négyzetméter megépítését biztosan elhalasztották. Nézzük azért, milyen fejlemények voltak az elmúlt néhány héten, amelyek a jövő év második felére vonatkozó derűlátást támasztják alá.

Bővítette gyáli bérleményét az optikai termékeket gyártó Sauflon CL: a társaság 7000 négyzetméter bérléséről írt alá megállapodást a tulajdonos-fejlesztő ProLogisszal. A Sauflon már 6300 négyzetmétert jóval korábban lekötött az ottani ProLogis Parkban.

A JLL ügynökség közreműködésével lezajlott tranzakcióval egy időben a Sauflon és a ProLogis jelentősen meghosszabbította a bérleti szerződés időtartamát. A ProLogis Park Budapest-Gyálnak jelenleg nyolc épületben több mint 151 ezer négyzetméter ipari területe van. A ProLogis magyarországi portfóliója hat ingatlan, 29 épületében több mint 485 ezer négyzetméter disztribúciós területet foglal magában.

Átadásról és bérbeadásról számolt be minap az ausztrál Goodman, amelynek egyébként szintén van gyáli projektje. Ott még nem bővíti a HOPI központ melletti ingatlanját, ám Üllőn a közelmúltban fejezte be az Üllő Airport Logisztikai Központ első ütemét. A létesítményben egy 24 521 négyzetméteres raktárcsarnok, valamint további 2780 négyzetméternyi iroda helyezkedik el. A projekt teljes területére 12 éves bérleti szerződést kötött a Rossmann Magyarország Kft., amely ide kívánja összpontosítani disztribúciós tevékenységét. A csarnok a bérlő igényei szerint épült, vagyis nem spekulatív fejlesztés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ipari ingatlan ProLogis Sauflon CL Üllő Airport Logisztikai Központ Rossmann Gyál HOPI Goodman raktár
Kapcsolódó cikkek