Cégvilág

Légitársaságok - "Annus Horribilis"

A légitársaságokat összefogó nemzetközi szervezet, az IATA szerint 2010-ben az utasforgalom élénkülése ellenére 5,6 milliárd dollárt veszítenek a légitársaságok.

Az IATA igazgatója, Giovanni Bisignani Annus Horibilisnek nevezte az idei évet a légitársaságok szempontjából. A következő évben sem lesz sokkal jobb a helyzet, a nemzetközi szervezet lefelé módosította a 2010-re vonatkozó kilátásait. Eszerint a cégek 5,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelnek el jövőre - tudósít az AFP.

Igaz, ez az adat még így is csak mintegy fele az idei, 11 milliárd dolláros mínusznak. 2000 és 2009 között a légicégek 49,1 milliárd dollárt veszítettek, ez évente átlagosan 9 milliárdos kárt jelent. Jövőre 4,5 százalékkal növekszik az utasok száma, az üzemanyagot leszámítva az egységre jutó költségek pedig 1,3 százalékkal csökkennek majd.

Bisignani ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok árai tovább emelkednek, a szállítmányozási cégeknek pedig minden területen megtakarításokat kell eszközölniük, ha a piacon akarnak maradni.

üzemanyag Bisignani légitársaság IATA
Kapcsolódó cikkek