Cégvilág

Megállapodtak – Épül a félbehagyott volt BÉT-palota

Ismét munkazajtól hangos a budapesti Vörösmarty tér sarkán félbehagyott volt BÉT-palota: a fejlesztő Orco Property Group magyar leánycége (Orco Kft.) ugyanis megalkudott a projekthitelező UniCredittel az új feltételekről, így a kivitelezés november végétől folytatódhat.

A felső kategóriás üzleteket magában foglaló Váci 1 projektet 2011 tavaszára szeretnék befejezni. Kalapács Kornél vezető képviselő szerint már csaknem tíz céggel van aláírt szerződésük, köztük a Tatuummal, az Alain Delonnal és a Szamos Marcipánnal, továbbiakkal tárgyalnak, illetve megállapodtak a Hard Rock Caféval is.

A legmagasabb, 200 eurós havi négyzetméterdíjat az utcafronton lévő üzletek bérlőitől kérik, a másik véglet a pincehelyiségnél felszámított 15 euró. Az átlag így 90–130 euró között lehet; ez a díjsáv egyébként lapunk tapasztalata szerint megfelel a közvetlen környéken alkalmazottaknak. Összesen 10 ezer négyzetméter a bérbe adható terület, ennek túlnyomó része üzlethelyiség, de lesz néhány száz négyzetméter iroda is.

A vezető a részletek mellőzésével elismerte, hogy a bank nem egykönnyen állt rá a folytatásra, hat hónapos alkudozás után hagyta jóvá a 46 millió eurós projekthitelt. Ehhez nyilván szükség volt a 25-30 százaléknyi önerőre és a 20-30 százalékos előbérleti arány felmutatására, továbbá figyelembe vehették, hogy a napokban átadott Párizsi Nagyáruháznál már hitelkapcsolatban álltak, s ott nem kellett átütemezni a 16-17 millió eurós kölcsönt.

Mindez azért kulcsfontosságú, mert a társaság – az anyacég csődvédelme miatt – itteni projektjeit gyakorlatilag jegelte, az anyavállalat anyagi helyzete csak az elmúlt hetekben stabilizálódott.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Alain Delon Orco üzlethelyiség projekthitel BÉT-palota Szamos Marcipán Tatuum Vörösmarty tér
Kapcsolódó cikkek