Cégvilág

Melegétel utalvány: jövőre jobban megéri

Az új adómegtakarítási lehetőségekről tartott üzleti tájékoztatót Nyíregyházán, Győrben, Pécsett és Miskolcon és Budapesten a Le ChÈque Déjeuner Kft.

A Le Cheque Déjeuner Kft. üzleti reggelire invitálta eddigi és leendő partnereit – ismertetve a 2010-ben életbe lépő új, a béren kívüli juttatások rendszerét érintő jelentős átalakulásokat. Azok a cégek, amelyek eddig a bolthálózatok által kibocsátott hideg étkezési utalványokat adtak béren kívüli juttatás gyanánt, komoly érdeklődést mutattak az új lehetőségek iránt, amelyekkel a dolgozók és a munkaadók egyaránt jól járhatnak A környék városaiból is érkeztek cégképviselők megoldást keresve az új adószabályok látszólag kivédhetetlen változásaira.

2010-ben a béren kívüli juttatásokból már csupán az Internetcsekk marad adómentes. A kedvezményes adózású (25 százalék) juttatások körébe tartozik az Ebédcsekk, más néven melegétkezési utalvány, amelyet eddig havi 12 000 forint összegig adhattak a munkaadók kedvezményesen. Jövőre ez az értékhatár 18 000 forintra nő. A béren kívüli juttatások körében normál adózású (97,89 százalék) lesz a Cadhoc Ajándékutalvány, az Étkezési (hidegétel) csekk és a Művelődési csekk.

Mindebből az következik, hogy a munkáltatóknak célszerű átalakítaniuk a béren kívüli juttatásaik eddigi rendszerét, részben azért, hogy továbbra se nőjenek a béreket terhelő költségek, nem utolsósorban pedig azért, hogy dolgozók béren kívüli jutatásként akár magasabb nettó összeget vihessenek haza 2010-ben.

A cég képviselője mutatta be a jövő évre vonatkozó, munkaadókat érintő változásokat. 2010-től csökkennek a munkáltatói terhek (pl. 5 százalékos járulékcsökkenés, megszűnő EHO), tehát az így felszabadult megtakarítás átcsoportosítható és ugyanakkora ráfordítással elérhető, hogy a munkavállaló magasabb nettó összegű juttatással számolhasson. Például ha egy 130 000 forintos havi bruttó bér esetében jövőre 8450 forintos megtakarítás származik a munkáltatói terhek csökkenése miatt.

Ha a munkaadó emellett megtartja a 6 000 forintos nettó juttatást, 2010-ben már 14 450 forintos költségkeret áll rendelkezésre egy 130 000 forint bruttó bérmű munkavállalónál. Ha a munkaadó ezt a rendelkezésre álló keretet Ebédcsekkben kívánja kifizetni, 11 560 forintot tud adni munkavállalójának. Ha a 14 450 forintos keretet bér kifizetésére szánja, a munkavállaló ebből csak 6906 forintot kap (17 százalékos bér kulcs mellett).

A 2010-ben életbe lépő új adóterhek a béren kívüli juttatások rendszerének jelentős részét érintik. Az eddig adómentes juttatások kedvezményes adózású vagy normál adózásúak lesznek – kivéve az Internet csekket, amely továbbra is adómentes marad. Az úgynevezett melegétel, Ebédcsekk utalványokból azonos összegű ráfordítás mellett mégis többet adhat a munkáltató – ugyanis csökkenek a munkáltatói terhek, így azok ésszerű átcsoportosításával a munkavállaló magasabb nettó összegű juttatással számolhat – ismertették a Le ChÈque Déjeuner Kft. üzleti beszámolóján. 

Le Cheque Déjeuner béren kívüli juttatás ráfordítás melegétel adó költség
Kapcsolódó cikkek