Cégvilág

Michael Jackson lehagyta Obamát

Kína új gazdasági szuperhatalommá emelkedése volt a végéhez közeledő évtized legfontosabb híre a világsajtóban – állapította meg 50 ezer hírforrás anyagainak részletes elemzése révén a Global Languague Monitor (GLM).

A texasi székhelyű GLM hatalmas számítógépes kapacitás bevetésével elemzi folyamatosan a világsajtó híreit, tudósításait. Ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy az elmúlt tíz év legfontosabb, leginkább emlegetett eseménye Kína gazdasági felemelkedése volt. Erről négyszer olyan sok hírben, tudósításban és elemzésben volt szó, mint a második helyre került iraki háborúról – tudósít a GLM statisztikájáról a Reuters.

A harmadik helyre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kerültek, a negyedikre pedig Bush elnök erre adott válasza – vagyis a terrorellenes harc.

Az ötödik helyen Michael Jackson halálhíre kötött ki, ami figyelemre méltóan „előkelő” helyezés, tekintettel arra, hogy maga az esemény csak a 2000-2009 közötti évtized utolsó évének közepén történt.

Jackson halála így is megelőzte azt a több mint fél évvel korábbi hírt, hogy Barack Obamát választották az Egyesült Államok elnökévé – ez utóbbi a hatodik helyre került a GLM listáján. A hetedikre a 2008-2009-es globális gazdasági válság, a nyolcadikra a New Orleans-t romba döntő Katrina hurrikán, a kilencedikre az afganisztáni háború került. II. János Pál pápa halálának híre pedig csak a 14. helyre futott be a texasi hírfolyam-elemzők listáján.

Obama gazdasági válság szeptember 11. katrina Afganisztán Michael Jackson Irak Global Languague Monitor terror
Kapcsolódó cikkek