Cégvilág

Részt kapnak az Opelből a dolgozók

Jól haladnak az Opel átalakításáról folyó tárgyalások, a dolgozók a jövőben tulajdonrészt kaphatnak a GM német leányából.

Az anyavállalat, az amerikai General Motors  elfogadta a munkavállalóknak azt a követelését, hogy a munkatársak az új vállalatban tulajdonrészhez jussanak. "A GM kész arra, hogy a foglalkoztatottaknak az Opelből tulajdonrészeket engedjen át" - jelentette ki Klaus Franz, az üzemi tanács elnöke a Die Weltnek nyilatkozva. Az alkalmazottak a tulajdonrész mellett a profitból is részesüln szeretnének.

Még nem született egyezség a részesedés mértékéről, az viszont nyilvánvalónak tűnik, hogy az új vezető, Nick Reilly egyszerre törekszik a profitabilitás növelésére és a cég karcsúsítására. Az átalakítás során mintegy nyolcezer állást szűntetnek meg az Opelnék, ezek nagy részét Németországban. Reilly szeretné elérni, hogy a német leány nagyobb önállóságot kapjon az anyavállalattól és a közeljövő tervei között szerepel egy miniautó piacra dobása is. Az átalakítás megkezdéséhez azonban az Opelnek mintegy 3,3 milliárd eurót kell gyűjtenie.

A General Motors elnöke, Ed Whitacre kedden közölte: már ebben a hónapban megkezdi a cég a hiteltörlesztést, az első részlet 1,2 milliárd dollárt tesz ki. A General Motors a tervek szerint júniusig visszafizeti a teljes, 6,7 milliárd dolláros összeget.

A General Motors legújabb tervei szerint az Opel mindenütt értékesíthető lesz, így egyebek mellett Ázsiában és Észak-Amerikában is. Ez utóbbit az amerikai konszern mostanáig ellenezte, tartva a konkurenciától. Ez állítólag a németországi alkalmazottak üzemi tanácsának egyik követelése volt, amit a General Motors elfogadott.

tulajdonrész profit Reilly General Motors GM hitel Opel
Kapcsolódó cikkek