Cégvilág

Szkeptikus a fémszakma

Januártól Európa egyik legszigorúbb szabályozása szerint kell működniük a fémkereskedőknek – a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet még karácsony előtt olvasható lesz a Magyar Közlönyben. A szakmai szereplők zöme szerint túlzott terheket kapnak a nyakukba.

A legtöbben a felvásárolt fémhulladékok kötelező hatnapos tárolása miatt berzenkednek. Úgy vélik, ez szinte megoldhatatlan feladat elé állítja őket.

Nem örülnek a szigorú engedélyezési, adatszolgáltatási rendszernek, s a milliókra rúgó kauciófizetési kötelezettségnek sem. Bár az is igaz – erre tegnap, a végrehajtási rendelet elfogadása után derült fény –, hogy a kormány a kisebb cégek esetében mérsékelte a biztosíték összegét.

A Fémszövetség is osztja a vállalkozók aggodalmait, ugyanakkor a szkeptikus többséggel szemben bízik abban, hogy az új szabályozás segít megtisztítani a szakmát, eltűnnek az illegális fémkereskedések, amelyek óriási előnnyel vesznek részt a versenyben.

Az ellenőrző hatósági szereppel felruházott pénzügyőrség lát is erre esélyt, de a hatékony fellépéshez legalább 400 szakembert kellene munkába állítaniuk. Januárban mindössze kétszázan kezdenek. Az új regisztrációs rendszer egyébként segítheti a tisztánlátást, ugyanis ma csak becsülni lehet, hányan tartoznak ehhez a szakmához.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

fémkereskedő fém ellenőrző hatóság fémszövetség
Kapcsolódó cikkek