Cégvilág

Ukrán elnök: "Még túlélünk néhány hónapot"

Viktor Juscsenko ukrán elnök az Oroszországgal kötött tízéves gázszállitási szerződés "drasztikus módosítását" sürgette.

"A Jaltán létrejött megállapodások maró gúnyt és iróniát jelentenek, az ukrán gazdaság rovására" - fogalmazott televíziós beszédében, melyet a RIA Novosztyi idéz. "Még túlélünk néhány hónapot, ám ez csak arra jó, hogy alkalmat nyújtson újabb tárgyalások előkészítésére" - tette hozzá. 

 

Juscsenko ismét Julia Timosenko miniszterelnököt vádolta az ukrán nemzeti érdekek elárulásával. Szerinte a szerződés azt a célt szolgálja, hogy csődbe taszítsa a bajba jutott ukrán energiacéget, a Naftogazt. "A megkaparintása a miniszterelnök politikai célkitűzése"- fejtegette Juscsenko. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán kategorikusan leszögezte, hogy ellenzi az Ukrajnával kötött megállapodások bármilyen felülvizsgálatát.

Oroszország és Ukrajna nem szembesül újabb gázválsággal az újévi ünnepek alatt, mert mindkét ország megígérte, hogy teljesíti az Európának szánt gáz tranzitálásával kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit. Ezt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelentette ki november végén, miután Jaltán tárgyalt Julia Timosenko ukrán kormányfővel. Az orosz miniszterelnök megfogalmazása szerint "nem szeretnének meglepetéseket az újévi ünneplés ideje alatt".

Az ukrán miniszterelnök ekkor közölte: 2010 január elsejétől a kétszeresére emelik az országon átszállított gáz után fizetendő tranzitdíjat. Jelenleg ezer köbméter gáz száz kilométeren keresztül történő szállításáért 1,7 dolláros díjat kap Ukrajna. 2010-ben ezt az összeget 2,7-2,8 dollárra emeli a Naftogaz.

Timosenko szerződés gáz Juscsenko
Kapcsolódó cikkek