Cégvilág

Uniós ötlet - Minden cigarettának azonos íze lehet

Az európai dohánygyárakra cudar világot hoz az a brüsszeli elképzelés, miszerint 2012-től minimálisra csökkentenék a cigarettagyártáshoz felhasznált dohány aroma- és adalékanyag-tartalmát. Ha ez így marad, akkor minden márkának közel azonos íze lesz, az egyedüli különbséget a cigaretták kátrány- és nikotintartalma jelentheti – írja a Népszabadság.

A dohányzás elleni európai lobbi jelentős csapást készül mérni a dohánygyártókra azzal, hogy az unió szabályozási tervei közé bekerült a cigaretták adalékainak korlátozása. A tervek szerint 2012-re vezetnék be azt a szabályt, amely gyakorlatilag csak a Virginia típusú dohány használatát engedélyezné.

Vagyis – írja a Népszabadság – a dohánygyárak titkos receptúráikat a szemétbe dobhatnák, a verseny is megszűnne, mert jóformán minden cigarettának csak egyféle - szakértők szerint száraz - íze lehetne. Lebovics Anna, a British American Tobacco Hungary vállalati kommunikációs vezetője szerint ebben az esetben a márkák közötti különbséget főként a kátrány- és a nikotintartalom adná. Egyelőre még csak Kanadában vezettek be hasonló szigorítást, ahol az ízesítések közül egyedül a mentol maradhatott meg.

A VPOP egyébként közölte: tovább nő jövőre a dohánytermékek jövedékiadó-terhelése, így várhatóan tovább emelkedik az ebből származó jövedékiadó-bevétel. Mint arról a Világgazdaság beszámol, a dohánygyártmányok jövedékiadó-bevétele 2008-ban 7,03 százalékos bővülést mutat az előző évhez képest, míg az idén tavalyhoz viszonyítva várhatóan ez az arány 10,03 százalék lesz.


 

aroma dohány EU VPOP Európai Unió dohánytermék
Kapcsolódó cikkek