Cégvilág

A Forma-1 atyja az utolsó pillanatban csapott le a Saabra

Röviddel a General Motors által megszabott határidő lejárt előtt Bernie Ecclestone, a Forma-1 mindenható ura egy luxemburgi befektetési céggel közösen tett ajánlatot a svéd márkára.

A Genii Capital az AFP által idézett nyilatkozat szerint Bernie Ecclestone-nal együttműködésben szerezne többségi tulajdonrészt a Saabban. A luxemburgi vállalat saját megfogalmazása szerint nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a tegnap este tizenegy órai határidő előtt benyújtott ajánlatát elfogadják.

A Genii Capital vezetősége úgy látja, hogy a Saab márka igen értékes és innovatív képet sugároz számtalan üzletágban. A luxemburgi cég ajánlatában a high tech fejlesztésekre koncentrál.

A luxemburgi cég a portfóliójába tartozó vállalatok bevonásával szeretné hasznosítani a VOIP, GPS és on-demand technológiák terén szerzett tapasztalatait. A Genii már kapcsolatban áll Ecclestone-nal, miután a vállalat a múlt hónapban részesedést vásárolt a Renault Forma-1 csapatából, lehetővé téve ezzel, hogy versenyben maradhasson a francia istálló.

Magyar idő szerint csütörtök 23 óráig hosszabbította meg a General Motors svéd leányvállalata, a Saab eladására kiírt pályázat határidejét. Noha a holland sportautógyártó, a Spyker jelezte, hogy az utolsó pillanatig újabb ajánlattal áll elő, a GM vezérigazgatója, Ed Whitacre tegnap délelőtt bejelentette: nem hiszi, hogy számba vehető ajánlat érkezik.

Nem is csoda, hiszen az elmúlt hetekben azon spekulált az üzleti sajtó, miképpen tudná finanszírozni a svád gyár megvásárlását a Spyker, ha 2004. májusi bemutatkozása óta egyszer sem volt nyereséges. A cég a 2008-ban gyártott 43 kocsijából 37-et adott el, és összesen 7,9 millió eurós bevételre tett szert.

Ecclestone Saab Forma-1 General Motors Renault
Kapcsolódó cikkek