Cégvilág

Csalás miatt perlik a Porschét

Négy amerikai fedezeti alap egymilliárd dolláros pert indított a Porsche Automobil Holding SE, valamint annak két korábbi vezetője, Wendelin Wiedeking volt vezérigazgató és Holger Haerter korábbi alelnök ellen. Az Elliott, a Glenhill, a Glennview és a Perry Capital egy New York-i bíróságon azzal vádolja a német céget, valamint a Wiedeking–Haerter párost, hogy több esetben manipulálták és félrevezették a piacot, valamint megtévesztették a befektetőket, és hazudtak az autógyár helyzetével és szándékaival kapcsolatban. A cég szóvivője annyit közölt: vizsgálják az állításokat.

A Financial Times által idézett források szerint a most induló peres eljárás csak az első lépés, további perek is várhatók, ugyanis Németországban és az Egyesült Államokban több mint ötven károsult jelentkezhet akár tízmilliárd dollárt megközelítő kárigénnyel.
Az ügy hátterében az áll, hogy a fedezeti alapok az utóbbi években jellemzően a Volkswagen (VW) részvényeinek árfolyamesésére spekuláltak a rendelkezésükre álló információk alapján. Ám amikor 2008 októberében kiderült, hogy a Porsche szép csendben igen jelentős részesedést szerzett a Volkswagenben, a társaság részvényárfolyama néhány nap alatt megnégyszereződött, a hisztérikus shortosok ugyanis mindenáron részvényhez akartak jutni, hogy zárni tudják pozíciójukat. Az ügyleteken gigantikus veszteségük keletkezett.

A Porsche még 2008-ban határozta el, hogy megszerzi a VW fölötti ellenőrzést. Pontosabban ez az 1992-ben kinevezett Wendelin Wiedeking szándéka volt, aki a hitelválság kirobbanásáig a világ legnyereségesebb cégévé tette az irányítása kezdetén még csődközeli helyzetben lévő autógyártót.

A Porsche nagyravágyó terve azonban nem jött öszsze, annak ellenére, hogy jelentős részvényhányadot halmozott fel, a hitelből finanszírozott vásárlások miatt ugyanis hatalmas adóssága keletkezett. Az adóssághegyet végül csak úgy sikerült elhordani, hogy a társaság megállapodott a VW-vel, ennek értelmében az autóipari óriás 3,3 milliárd euróért megvásárolja a Porsche 42 százalékát. Az egyezség értelmében a Porsche – az Audihoz hasonlóan – a VW égisze alatt, de önállóan folytathatja fejlesztőmunkáját.
A most bíróság elé citált Wiedeking – aki a hitelválság kirobbanásáig a legjobban fizetett német menedzser volt –, illetve Haerter a történtek után otthagyták a Porschét. VG

Az Elliott, a Glenhill, a Glennview és a Perry Capital egy New York-i bíróságon azzal vádolja a német céget, valamint a Wiedeking–Haerter párost, hogy több esetben manipulálták és félrevezették a piacot, valamint megtévesztették a befektetőket, és hazudtak az autógyár helyzetével és szándékaival kapcsolatban. A cég szóvivője annyit közölt: vizsgálják az állításokat.

VG-->

Porshe csalás per
Kapcsolódó cikkek