Cégvilág

Egy kilométeres tornyot épít egy szaúdi herceg

Szaúd Arábia a Le Figaro értesülései szerint máris legyőzné Dubajt az építészet terén. 597 millió dolláros költséggel egy kilométer magas tornyot építenének.

Az egy kilométeres torony megépítése nem csak szóbeszéd, a Le Figaro értesülése szerint al-Walid Ben Talal herceg már közölte, hogy Kingdom Holdings nevű befektetési cégéhez már meg is érkezett a projekt finanszírozására szánt összeg. A herceg 597 millió dollárnyi Citigroup segítségével hozza létre a grandiózus építményt Djeddában.

 

A szaúdi herceg  (aki egyébként a párizsi George-V szálloda tulajdonosa és többek között az Apple-ben is jelentős mennyiségű részvénnyel rendelkezik) közölte, hogy igen optimista a jövőt illetően.

A Kingdom Holdings 8 milliárd dollárt veszített tavaly, de al-Walidot ez sem tántorította el a hatalmas torony megépítésétől. A torony érdekében anyagi áldozatokat is hoz, például 15 milliárd dollárért értékesíti a Castagneto Po-t, egy piemonti kastélyt, amelyet tavaly vásárolt meg Carla Bruni-Sarkozy családjától.

Január 4-én nyílt meg a világ jelenlegi legmagasabb felhőkarcolója, a 818 méter magas és 4,1 milliárd dollárból felhúzott Burj Dubai. Ebben az épületben működnek a világ leggyorsabb liftjei (másodpercenként 18 méteres, azaz 65 km/órás végsebességgel), amelyek ráadásul emeletesek lesznek: szintenként 21 fő szállítására alkalmasak.

Dubaj szaúdi herceg torony
Kapcsolódó cikkek