Cégvilág

Elérték a politikusokat is a BKV-botrány szálai

Kínpadon Demszkynek és Hagyónak is felelnie kell – Csökkenek a jegyárak?

Egyre magasabbra csapnak a BKV-botrány hullámai, ugyanis a közlekedési cégnél történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság szerdai ülésén tizenegy személy, köztük Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) jelenlegi, Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes meghallgatásáról is döntött. Korábban ugyanez a testület kérdezte volna Antal Attilát is, a BKV kedden hűtlen kezelés gyanúja miatt őrizetbe vett volt vezérigazgatóját is, aki azonban titoktartásra hivatkozva nem válaszolt a kérdésekre. A rendőrségnek már vallott, de panasszal élt.

Az biztos, hogy az ügyészégnek nehéz dolga lesz, ha teljesen ki akarja bogozni a korrupciós ügyek szálait. Ugyanis hetente érkeznek új feljelentések a vádhatósághoz. Jelenleg a BKV száztíz volt munkatársának végkielégítését, a kifizetések jogosságát, illetve 144 tanácsadói szerződés megkötésének a körülményeit vizsgálják a nyomozók.

„Sem Hagyó Miklós, sem Ikvai-Szabó Imre, sem pedig Horváth Csaba főpolgármester-helyettes nem tehetett olyat, amiről a főpolgármester ne tudott volna” – mondta Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője. Ezzel Demszky Gábor kijelentéseire reagált, aki szerint a végkielégítési botrány kirobbanása után folyamatosan napirenden volt a kérdés: milyen felelősség terheli Hagyó Miklóst, aki a társasághoz vitte Antal Attilát.

Közben mintha mi sem történt volna a pártok a választási ígéretháborúban éppen a BKV-tarifákat vették elő. Az MSZP márciustól 50 százalékkal csökkentené a nyugdíjasoknak BKV jegyárait, ez cirka 500 millió forintba kerülne. A Fidesz pedig a bocsánatkérő gesztusként visszavonná a februártól esedékes tarifaemelést. Számításaik szerint az áremeléssel csak az utasszám csökkenését és a bliccelés növekedését lehet elérni, a BKV bevételeinek növekedését nem.

BKV bkv-botrány pártok kampány
Kapcsolódó cikkek