Cégvilág

Jól fogyott a magyar cukor, de sok a "fekete"

Az előző évekhez képest valamivel kevesebb, de nem rossz minőségű termés, nyomott felvásárlási árak, a termékpaletta kényszerű átstrukturálódása. Ez az általános kép, ha a hazai növénytermesztés elmúlt évét nézzük. A fontos kultúrák feldolgozói közül lapunknak nyilatkozó cégek vezetői is megerősítik ezt, bár szavaik alapján a kép ennél árnyaltabb.

„Az átlagosnál valamivel jobb volt a 2009-es eredmény, bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk” – emelte ki Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. Az uniós cukorreform után egyedüliként talpon maradt kaposvári cukorgyárat üzemeltető, az Agrana csoport tulajdonában levő társaság első embere hozzátette: a hozam ugyan alacsonyabb volt a vártnál (ez hektáronként 57-60 tonna), de a cukortartalma nagyobb volt a répának, ez ellensúlyozta a terméskiesést.

Így a magyar termelési kvótánál, vagyis 105 ezer tonnánál 3 ezer tonnával több cukrot termeltek, vagyis nagyjából a tervezett szinten alakultak az eredményeik.

A cukorra is volt kereslet, hiszen a magyar fogyasztás stabilan 300-320 ezer tonna, tehát a kvóta háromszorosa. Komoly nyomást éreztek ugyanakkor a kereskedelemben: a magyarországi cukorárak ma a környező országokéi alatt vannak, mivel a nagy áruházláncok olcsó importtal tudják befolyásolni a piacot.

Szignifikánsan jelenik meg az illegális forrásokból származó cukor is: az uniós áfacsalásoknál kedvelt termék a jól elálló cukor, és – akár legális csatornákon keresztül is – megjelentek az európai szabványnak nem megfelelő termékek. Mindezek nehézséget jelentettek a szegmensnek, akárcsak az árfolyam alakulása. „Ez utóbbi okozhat meglepetést számunkra, egyébként szerény eredményre számítunk ebben az évben” – tette hozzá Fischer Béla.

Az egyetlen hazai bioetanol-üzemet működtető Hungrana Kft. számára sem volt rossz az elmúlt év. „A magyarországi termés várhatóan meghaladta a 7 millió tonnát, vagyis nem rekordév ugyan a 2009-es, de az átlagnál jobb. Ami az árakat illeti, normális egyensúly alakult ki az év végére: a hazai feltételeket is meghatározó exportárak a 2008-as nyomott értékek és a 100-110 eurós idei mélypont után mára tonnánként 110-120 eurót kínálnak egy tonna kukoricáért, ez hosszú távon is normális árnak tűnik” – összegzett lapunknak Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek