Cégvilág

Juscsenko: Az összeomlás szélén áll az ukrán hadsereg

Az ukrán államadósság összege a múlt évben 10 milliárd dollárról 37,5 milliárd dollárra nőtt. Az állami Nyeftegaz pedig 4 milliárd dolláros hiánnyal küzd – jelentette ki Viktor Juscsenko elnök a kormány kritizálva.

Megengedhetetlen – mondta Juscsenko- hogy a Nyeftegaz, Ukrajna legnagyobb olaj- és gáztársasága költségvetési deficitje 4 milliárd dollár legyen. Az elnök bírálta azt is, hogy az évi tízmillió tonna kapacitású Odessza-Brody csővezetéken csak négymillió tonna orosz nyersolaj halad át és az ukrán kormány nem akarja, hogy azon a Kaszpi térségből is hozzanak olajat ukrajnai finomítóknak.

Juscsenko az ITAR-Taszsz jelentése szerint emellett kitért arra is, hogy ukrán államadósság a tavaly tízmilliárd dollárról 37,5 milliárd dollárra emelkedett. Az elnök kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az összeomlás határán állnak, mert mintegy kétezer szerződéses katona és 200 pilóta kilépett a seregtől az alacsony bérek miatt.

Juscsenko állítása szerint abban bízik, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács közbelép és parlamenti vitát kezdeményez a hadsereg ellátásának javításáról.

Ukrajna hadsereg ukrán olaj Nyeftegaz Juscsenko
Kapcsolódó cikkek