Cégvilág

LESZ: továbbra is illegális sztrájktörőket alkalmaz a Malév GH

A ferihegyi sztrájk ötödik napján a Malév GH-val bérvitában álló Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint továbbra is illegális sztrájktörők működtetik a céget.

A szerdai nap legsúlyosabb esete az volt, amikor egy olyan átirányított munkavállalót kaptak rajta a kiszolgáló eszközök feltöltésére rendszeresített üzemanyag-töltő kocsi tankolása során, aki nem rendelkezett a szükséges szakmai és tűzvédelmi képesítéssel – olvasható a LESZ közleményében.

Az esetet a szakszervezet jelezte a Malév GH munkavédelmi felelősének, a repülőtéri katasztrófavédelemnek is. A lebukást hallva a cég azonnal felhagyott az illegális tankoltatással - szól a közlemény.

A tegnapi nap is több törvénytelenséget hozott. Az üzemeltető BA Zrt. váratlan karbantartásra hivatkozva nem működtette a fűtést abban a helyiségben, ahol a sztrájkolók voltak elkülönítve, a cégvezetők nem gondoskodnak fűtött helyiségről. Ez a Budapest Airportnál a tavalyi sztrájk idején szintén előfordult. Amennyiben ebből bárkinek a legcsekélyebb egészségkárosodása származik, a szakszervezet megteszi a szükséges jogi lépéseket – áll a közleményben.

A szakszervezet tagjai tegnap arra lettek figyelmesek, hogy rakodómunkások olyan emberek biztonsági kódjait használták, akik valójában nem is dolgoznak. Ez a biztonsági előírások súlyos megsértése. Hasonló ügyben nyomoz a rendőrség BA Zrt-nél is.

A LESZ szerint elképesztő állapotok alakultak ki a cégvezetés felelőtlen, korlátokat nem ismerő lépései, és a hatóságok tétlensége miatt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy újabb terület (a járműkarbantartás) dolgozói csatlakoztak a sztrájkhoz.

A LESZ minden tudomására jutott ügyben hivatalos bejelentéssel élt a Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelet, a Légügyi Igazgatóság, a Rendőrség, illetve a Katasztrófavédelem felé. Ha a következő napokban sem tér vissza a menedzsment a jogszerűség normáihoz, a szakszervezet kénytelen lesz a reptéri folyamatokat ellenőrző nemzetközi szervezetekhez fordulni. Ez azonban feltehetően komolyabb bírságokat és szankciókat jelentene, ami egyik félnek sem lehet érdeke – zárul a szakszervezet közleménye.

sztrájk szakszervezet LESZ Malév GH
Kapcsolódó cikkek